Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кметът на Пекин "отнесен" от порой

Гуо Джинлонг (Guo Jinlong) по време на събрание на 3 юли 2012 г. в Пекин, Китай.
Гуо Джинлонг (Guo Jinlong) по време на събрание на 3 юли 2012 г. в Пекин, Китай. (Lintao Zhang / Getty Images)

Масивна буря удари Пекин миналия уикенд, причинявайки наводнение, погълнало 13-метров автобус и погребало цяло село. Но според кмета на Пекин официалните жертви са 37...

>Кметът Гуо Джинлонг (Guo Jinlong) и един от неговите заместник-кметове подадоха оставка на фона на критиките на пекинци за това как властите са се справили с катастрофалното наводнение в Пекин. Точно преди да обяви оставката си по време на събрание на 24 юли, Гуо настоя местните партийни лидери да проведат пълно разследване на броя на жертвите от последната буря. Рядко китайски служители разследват смъртните случаи от природно бедствие след като контролираните от държавата медии са обявили официалния брой.

Пийпълс Дейли, една от пропагандните "усти" на Китайската комунистическа партия (ККП), публикува коментар, критикуващ бившия вече кмет на Пекин Гуо Джинлонг за начина, по който се е справил с общественото неверие относно официалния брой на смъртните случаи от бурята.
 
На 3 юли по време на вътрешно събрание на ККП Гуо е бил избран за новия комунистически партиен секретар на Пекин, позиция, разглеждана като по-мощна от тази на кмета. За да си осигурят властта новите лидери на Китай обикновено поставят свои довереници на трите жизнено важни длъжности: ръководител на Централното бюро по сигурността, ръководител на армията в Пекин и партиен секретар на Пекин.

Назначението на наставлявания от Ху Джинтао Гуо за партиен лидер на Пекин отбеляза последната стъпка на Ху относно неговия контрол над тези три позиции. Затова беше съобщено, че Гуо е обещаващ кандидат за новото поколение лидери на Политбюро, които ще бъдат избирани на 18-тия Национален конгрес през октомври.

Но критиките в Пийпълс Дейли изглежда хвърлиха сянка върху бъдещето на Гуо.

Известен като Renmin Ribao на китайски, всекидневникът публикува съобщения с тежки комунистически оттенъци по време на Културната революция. Редакционните статии на Пийпълс Дейли обикновено се тълкуват като съобщения за политически или персонални промени.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!