Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рона Руи, Epoch Times

Показен процес срещу практикуващ Фалун Гонг

Партията уволнява адвокати и отказва справедлив процес на подкрепян от "смелите 300"

Петицията на "Смелите 300": разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг)
Петицията на "Смелите 300": разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай. (Epoch Times)

Делото срещу практикуващ Фалун Гонг, вдъхновил 300 домакинства да се включат в петиция за освобождаването му, започна първото си заседание в градския съд на Ботоу (Botou) при закрити врати на 18 юли. Едно от първите неща, което направиха комунистическите съдебни власти, бе да уволнят адвокатите на подсъдимия и да му назначат свои...



Практикуващият Фалун Гонг Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong) е арестуван в дома си в с. Джоугуантун (Zhouguantun), гр. Ботоу (Botou), провинция Хебей (Hebei) на 25 февруари 2012 г. След това е отведен в арестантския център на Ботоу. През април представители на 300 домакинства от с. Джоугуантун слагат подписа и пръстовия си отпечатък в петиция за освобождаването на Уанг. Впоследствие петицията е достигнала до висшия ешелон на партийното ръководство, според запознати със ситуацията източници, разговаряли и преди с „Epoch Times“ при условие за анонимност.

Семейството на Уанг не е получило известие от съда до 17 ч. в деня преди съдебното заседание. Освен това на практикуващите преследваната от комунистическия режим практика Фалун Гонг в гр. Ботоу е било забранено да присъстват на съдебното заседание, а някои са поставени под полицейско наблюдение.

Според вътрешен източник охраната е била изключително засилена в деня на съдебното заседание. Улицата пред градския съд на Ботоу е била блокирана. Достъпът за пешеходци и превозни средства е бил забранен. Пред сградата е имало полиция.

По-късно, по думите на източника, са пристигнали голям брой униформени и цивилни полицаи. Полиция е имало и по по-големите кръстовища по пътя от арестантския център на Ботоу към съда. Пред съдебния вход са били паркирани няколко полицейски автомобила.

По-големият брат на Уанг Шяодонг сподели пред „Epoch Times“, че местните власти не са позволили на членове на семейството му и негови приятели, освен на майката и сестрата на Уанг, да присъстват на заседанието.

В допълнение съдът насила е освободил двамата пекински адвокати, наети от семейството на Уанг, въпреки силната съпротива на подсъдимия и роднините му. Вместо това съдът е разпоредил двама назначени от правителството адвокати в защита на Уанг. Сестрата на подсъдимия е пожелала сама да защитава брат си, но и нейната молба е била отхвърлена от съдията, според брата на Уанг.

Съдебното заседание е започнало в 9:00 ч. сутринта. Два часа по-късно заседанието е закрито без произнесено решение.

Преди делото на Уанг неговата по-млада сестра, Уанг Шяомей (Wang Xiaomei), бе осъдена на една година трудов лагер заради усилията си в събирането на 300 подписа за освобождаването на брат й. Подобен призив Уанг Шяомей отправя чрез писмо и до международната общност преди ареста си.

Исканията на семейството й за свиждания с нея не са били уважени, според репортаж на телевизия NTD. Едва след като 13-годишната дъщеря на Уанг Шяомей се съгласява да убеди майка си да се отрече от Фалун Гонг, полицията й дава разрешение да я види.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!