Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чунг Юан и Ч'ен Чен

Тайванското правителство пренебрегва своите граждани в Китай

Семейството на арестуван Фалун Гонг практикуващ призовава за завръщането му

Чунг Ай (вдясно), заедно с майка си и баба си, апелира пред офиса на президента на Тайван на 27 юни.
Чунг Ай (вдясно), заедно с майка си и баба си, апелира пред офиса на президента на Тайван на 27 юни. (Чунг Юан / The Epoch Times)

Тайпе, Тайван - През последния около месец тайванското правителство не действа много активно по спасяването на Чунг Тинг-панг (Chung Ting-pang), тайвански гражданин, който е бил задържан от местните сили за сигурност по време на пътуване до град Гуанджоу (Ganzhou), Китай, според Тереза ​​Чу (Theresa Chu), адвокат и говорител на правния екип, който работи по случая с Чунг...

Чунг Тинг-пан е арестуван на 18 юни в края на тридневно посещение в континентален Китай.Той е обвинен в нанасяне на вреди на държавната сигурност, като се опитвал да се намеси в телевизионни емисии. В момента е държан в изолация и без достъп до юридически съветник. Чунг е практикуващ медитативната практика Фалун Гонг, която е преследвана от китайския комунистически режим.

Чу призовава тайванското правителство да поиска безусловно освобождаване на Чунг. От подаването на петиция до офиса на президента на 27 юни, семейство Чунг не е могло да се свърже с Чунг Тинг-панг по телефона, според Тереза Чу. Правителството отказва да ескортира семейството да посети Чунг Тинг-панг в Китай, защото не може да гарантира тяхната безопасност.

"Надяваме се, че тайванските служители могат да бъдат съпричастни към роднините на Чунг. По отношение на тяхната безопасност, когато посещават Чунг, те трябва да отдадат необходимото внимание", каза адвокат Чу. Според нея липсата на реакция в случая с Чунг показва, че тайванското правителство не поставя личната безопасност на своите граждани като най-голям приоритет, когато става дума за комунистически Китай. Без осигуряването на тяхната безопасност, "не трябва да се провеждат преговори между двете страни и да се стига до споразумения", каза Чу, имайки предвид срещата на върха, която ще се проведе между Китайската комунистическа партия и Националистическата партия, управляваща Тайван в момента.

Въпреки, че семейство Чунг е получило известна помощ от тайванското правителство, те продължават да отправят апели към международната общност. Семейството вече е изпратило декларация до дипломатическите мисии на 39 чуждестранни посолства в Тайван. Също така е  помолило и посолството на САЩ в Пекин за помощ, което е дало бърз отговор, че ще обърне голямо внимание на случая с Чунг. Семейството е изпратило писма до заместник-председателя на Европейския парламент (ЕП) и други членове на ЕП.

Роднини на семейство Чунг в континенталната част на Китай са успели да наемат адвокат, който може да изиска права за посещение от Националното бюро за сигурност в провинция Джянгши (Jiangxi). Те се надяват, че на адвокатът ще му бъде позволено да посети Чунг и събере данни за неговата сигурност и психическо състояние.

Дъщерята на Чунг Ай (Ai) е създала страница във Facebook, с която търси подкрепа за кампанията си да спаси своя баща. Засега страницата има над 9000 поддръжници. Тя публикува наскоро съобщение, в което изразява разочарованието си от тайванското правителство:
"Правителството не е искрено [в помощта си към нас]. Леля ми (по-малката сестра на баща ми) звъни по телефона в офиса на президента всеки ден, но винаги получава неопределени отговори."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!