Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

В Китай са изчезнали над 100 млрд. долара данъци

През изминалата година в Китай са изчезнали повече от 100 милиарда долара данъци.
През изминалата година в Китай са изчезнали повече от 100 милиарда долара данъци. Снимка: АФП

Миналата година парите, пристигнали от данъци в държавната хазна на Китай, са с над 1 трилион юана (158 млрд. щ.д.) по-малко. По време на среща на Държавния съвет премиерът Уен Джябао обеща да разбере какво е станало с тези пари. Според зам.-премиера това е "ужасен срам"...
 

Според хонгконгското списание “Zheng Ming” в рамките на четири месеца от февруари до май Научно-изследователският център към Държавния съвет и Държавния комитет за развитие и реформи е провел задълбочено разследване на ситуацията с плащането на данъци в страната. Резултатите са били съобщени на среща на Държавния съвет през юли.
 
В доклада се казва, че през 2011 г. поради просрочени данъчни задължения и укриване на данъци, Министерството на финансите не е получило повече от един трилион юана.
 
До края на април тази година в цялата страна не са били разследвани повече от 1,762 милиона случая на укриване на данъци и просрочени задължения, пишат авторите на доклада. 
 
По-голямата част от укриването на данъци и просрочени задължения е в Централния комитет и държавните предприятия, които са съответно 26% и 28%. След това се нареждат държавните предприятия в Китай и чужбина, предлагащи и търгуващи акции на фондовите борси, следвани от предприятия с китайски инвестиции - съответно 14% и 16%.
 
След обявяване на резултатите от това разследване Уен Джябао обеща за оставащите осем месеца от неговия мандат като премиер "да положи всички усилия" за разследване случаите на укриване на данъци, така че да "остане с по-малко съжаления" след напускане на поста си.
 
По време на телефонна конференция на управители на провинции и кметове на градове на страната, вицепремиерът Уанг Чишан заяви, че в области, където има най-много факти за укриване на данъци, зад всички тях стоят местните власти, данъчната администрация и контролните органи, които "няма да се измъкнат от отговорност".
 
Той също каза, че в Китай и в чужбина тяхната страна е наричана "рай за данъчно укриване" и "царство за укриване на данъци", което е "голям срам" и подигравка със системата на управление в страната, за което "трябва дълбоко да се замислят" ръководителите на провинции, градове, данъчни служби и регулаторни органи.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!