Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фанг Шяо & Гари Пензи, Epoch Times

Подозрително прикриване на пожара в Тянджин

Снимка от репортаж на NTDTV за трагичен пожар, станал в Тянджин, Китай, през юли. (NTD Television.com)

Защо официалните медии на Китайската комунистическа партия (ККП) твърдят, че в станал наскоро голям пожар са загинали 10 души, когато според местните жители жертвите са над 500 души...


Xinhua News публикува неотдавна репортаж за трагичен пожар, станал в търговската сграда Jixian Ryder в Тянджин (Tianjin), твърдейки, че 10 души са били убити, а 16 са леко ранени.

Оттогава противоречиви репортажи поставят под съмнение истинския брой на жертвите, твърдейки, че официалните данни са неверни. Последните неофициални  данни, събрани от местни жители и публикувани на уебсайта Hong Kong Oriental Daily, изброяват имената на повече от 500 жертви, както и подробни причини за смъртта им.
 
Репортер на China Reporter Investigation, уебсайт, който публикува задълбочени разследващи репортажи, писа преди, че най-малко 378 души са загинали в огъня, и че все още има много членове на семейства, които търсят своите близки. 

Местен служител е казал пред репортер на China Reporter Investigation на 6 юли, че съгласно нарежданията на никой не е позволено да говори за пожара и жертвите. Също така, на никой не е позволено да участва по какъвто и да е начин в паметна церемония, в противен случай наказанието ще бъде на базата на партийната дисциплина, пише постинг в микроблоговата мрежа Sina Weibo. Този постинг беше изтрит преди 8 юли. 

"Първоначално се потвърди, че нареждането идва от длъжностно лице в партийния комитет на Тянджин. Това лице многократно е подчертало, че всички партийни членове и кадри на Тянджин трябва да са единодушни и да подхождат внимателно към цялата ситуация в името на своя поминък, стабилността и хармонията", пише в изтрития бързо постинг. 

На 1 юли една от "устите" на комунистическия режим, People.com, публикува на китайските социални медии, че репортер на People’s Daily е бил следен по време на пътуване до Джишян (Jixian). Също така е бил премахнат линка към неговия репортаж, озаглавен "Местните жители имат подозрения за броя на смъртните случаи в пожара". 
 
Местен жител, г-н Лиу, каза пред Epoch Times, че е чул да се очаква някой от Тянджин да бъде издигнат на 18-ия Национален конгрес на ККП в края на тази година, и затова отчаяно се опитва да сведе до минимум шума около тази трагедия.

Въз основа на много публикации в интернет, които цитират блогъра Лиу Джиа (Liu Jia), този служител е Джанг Гаоли (Zhang Gaoli). Оригиналната публикация на Лиу е изчезнала, но е копирана и е разпространена многократно. 

Писателят Лиу Иминг (Liu Yiming), един от 10-те най-популярни писатели на Phoenix Web, публикува статия в Дойче Веле, където заяви :"С наближаването на 18-я Национален конгрес на ККП, сегашният партиен секретар на Тянджин, Джанг Гаоли, се счита за претендент за новия Постоянен комитет на Политбюро. Станалият инцидент със сигурността е от такова значение в този момент и определено има отрицателно въздействие върху Джанг Гаоли. Ето защо Джанг Гаоли вероятно е най-притеснената "важна клечка" относно пожара в Джишян. Официалните медии не разкриха никакви конкретни инструкции от Джанг Гаоли."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!