Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рона Руи, Epoch Times

Полицаи се оттеглят от партията насред политически промени

Паравоенна полиция охранява пл. "Тянанмън" в Пекин, 3 юни 2012 г.
Паравоенна полиция охранява пл. "Тянанмън" в Пекин, 3 юни 2012 г. (Ed Jones/AFP/Getty Images)

След поредицата шумни сгромолясвания на бивши политически влиятелни фигури китайската полиция е в смут. Серията оттегляния от партийното членство и партийните организации от страна на полицаи през последните месеци бе породена от опитите им да подсигурят, че няма да станат жертви на внезапна промяна в политическите ветрове, според случаи, разказани пред Epoch Times...

Скандалите започнаха през февруари, когато чонгчингският шеф на Обществена сигурност Уанг Лиджун (Wang Lijun) се обърна към американското консулство в Ченгду (Chengdu) в търсене на политическо убежище. Според сведенията Уанг е дал на американските служители информация относно борбите за власт в Китайската комунистическа партия (ККП) и нейните нарушения на човешките права.

Месец по-късно политическият спектакъл набра сила, когато Бо Шилай (Bo Xilai), партиен лидер на Чонгчинг, бе отстранен от властта и поставен под разследване.

Оттогава широко се разпространяват информации, че Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), шеф на мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) е бил лишен от властта си и също поставен под разследване.

И тримата мъже са силно замесени в преследването срещу Фалун Гонг, популярна китайска духовна практика, репресирана от ККП от 1999 г.

Научавайки за съдбата на Уанг, Бо и Джоу, някои китайски полицаи са се разтревожили, че могат да бъдат подведени под отговорност за преследването на Фалун Гонг, ако партийната политика по въпроса бъде внезапно променена.

В един от случаите читател се свърза с офиса на Epoch Times в Австралия и дискутира поведението на свой приятел, който е полицай в Пекин. След началото на политическите събития в Чонгчинг полицаят помолил приятеля си за софтуер, с който да мине през цензурата над китайския Интернет и да има достъп до задгранични репортажи. По думите на полицая дори партийният ръководител и секретарят в неговата част били нервни относно това, което би могло да се случи, ако преследването на Фалун Гонг бъде прекратено от по-висшестоящите.

Полицаят заяви, че вече пасивно ще устоява на заповеди да преследва Фалун Гонг. „Ако отново ни наредят да залавяме хора от Фалун Гонг през нощта, ще измисля начин да си намеря извинение… Следващия път, когато някой ни доложи за хора от Фалун Гонг, просто ще го игнорирам“, предаде източникът думите на приятеля си.

Полицаят се е оттеглил от ККП на сайта tuidang.dajiyuan.com – страница, свързана с Epoch Times.

Голям брой подобни такива случаи си проправиха път до репортерите ни.

Г-жа Уанг (Wang), практикуваща Фалун Гонг от континентален Китай, лично е наблюдавала някои от наскорошните промени в Китай. При огромен риск за сигурността си тя информира хората за съществуването на движението „туиданг“ и се опитва да ги убеди да се оттеглят от ККП. Тя раздава и дискове с „Девет коментара за комунистическата партия“ – редакционна поредица на Epoch Times, разглеждаща истинската история на ККП.

Г-жа Уанг си припомни неотдавнашен разговор в супермаркет, когато започнала дискусия с клиент относно движението „туиданг“. Двама униформени полицаи я приближили, като единият заявил, че и те искат да се оттеглят от партията.

Полицаите дали истинските си имена, за да заявят оттеглянето си. Г-жа Уанг им казала да помнят, че Фалун Дафа е добра и че всичко се връща – за доброто идва добро, а за лошото – лошо. Единият полицай се съгласил и добавил, че именно затова искат да се оттеглят от ККП, която според тях е „твърде порочна“.

Г-жа Уанг разказа и за друг случай от края на април, когато видяла двама полицаи на улицата. Тя решила да поговори с тях за Фалун Гонг. После ги попитала дали са членове на ККП, Младежката лига или Младите пионери.

„Чакахме Ви“, отговорил един от полицаите и обяснил, че и двамата искали да се оттеглят, но досега не знаели как.

„Знаем, че ККП е порочна; трябва да се оттеглим. Изобщо не вярваме в нея.“ – допълнил другият.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!