Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Фенг. Epoch Times

"Трите велики загуби на контрол"

Хе Гуочианг (He Guoqiang), секретар на Централната дисциплинарна комисия на ККП и един от деветте члена на Постоянния комитет на Политбюро
Хе Гуочианг (He Guoqiang), секретар на Централната дисциплинарна комисия на ККП и един от деветте члена на Постоянния комитет на Политбюро. (WebPix)

Високопоставен представител на Китайската комунистическа партия (ККП) е изнесъл  лекции в три провинции на Китай, заявявайки, че партията е в опасност заради широко разпространената корупция, твърди списание в Хонг Конг...
 

Хе Гуочианг (He Guoqiang), секретар на Централната дисциплинарна комисия на ККП и един от деветте члена на Постоянния комитет на Политбюро, многократно е коментирал за "трите велики загуби на контрол" и говорил за "парализа" на Дисциплинарната комисия. 
 
"Трите големи загуби на контрол" означава, че централното правителство губи контрол над местните власти, ръководството на местни партийни организации и партийните комитети на провинцията, както се посочва в юнския брой на списание Trend, което цитира Хе Гуочианг.
 
Списанието не споменава специално къде и кога Хе е направил тези изявления, но споменава за серия от неотдавнашни вътрешни брифинги.


Корупция и разврат

На затворен форум в Пекин, проведен по-рано този месец, Хе се е срещнал със секретарите и заместник-секретарите на Комисията за инспекция на дисциплината на провинциите Хебей, Хенан и Шандонг, както и на градовете Пекин и Тянджин. Според статия на списание Trend, Хе заявява: "Налице е широко разпространена тенденция сред местните власти да използват "особената ситуация" като извинение, за да злоупотребяват с властта и да изискват повече власт."

Според статия в списание Trend "корумпирано и развратно" поведение демонстрират всички чиновници на местната власт. Заговорите на длъжностните лица с организираната престъпност довежда хората до ярост.

Някои партийни административни структури манипулират организираната престъпност, която работи ръка за ръка с местните власти, така че чрез машинации със селскостопанската продукция да доведат до създаване на дисбаланс между търсенето и предлагането.

Хе е казал на провинциалните секретари на Дисциплинарната комисия, "Аз не мога да ви дам правилния и ефективен отговор. ... В момента няма определено конкретно решение".


Критично положение

Според статия, публикувана в майското издание на списание Trend, Ши Джинпинг, предполагаемият следващ лидер на Китай, е предупредил на политически семинар служителите на Държавния съвет и министерствата, че корупцията е създала голяма заплаха за партията.

Ши е посочил феномена "голи служители", които са изнесли своите семейства и активи в чужбина. Тези служители, които имат двойно гражданство, стават все повече и повече.

Много служители издигат своите съпруги/зи и други членове на семейството на престижни позиции в държавните предприятия, където имат достъп до различни привилегии.

Налице са също и така наречените "три категории за правителствени разходи". Позовавайки се на щедри държавни помощи, които предизвикаха общественото недоволство.

"Обществото вярва, че тези болести ... ще доведат до смъртта на партията и народа ", - каза Ши.

В официална реч, която бе публикувана на 14 април, китайският лидер Ху Джинтао заявява: "Партията е в критично положение".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!