Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ли Мингши, Epoch Times

Чарлз Лий: Прекъсване на телевизионни излъчвания не е противозаконно в Китай

Д-р Чарлз Лий, американец от китайски произход, беше обвинен от китайските власти през 2003 г. "в опит да увреди съоръжения за телевизионно излъчване" и бе осъден на три години затвор.
Д-р Чарлз Лий, американец от китайски произход, беше обвинен от китайските власти през 2003 г. "в опит да увреди съоръжения за телевизионно излъчване" и бе осъден на три години затвор. (Epoch Times)

Тайвански бизнесмен е обвинен в континентален Китай за участие в прекъсване на телевизионно излъчване, което "е застрашило китайската държавна и обществена сигурност", съобщи на 26 юни китайската новинарска агенция Xinhua. Но според изпитал подобно обвинение и затвор американски гражданин от китайски произход прекъсването на телевизионно излъчване не нарушава закона в Китай...


 
Джонг Дингбанг (Zhong Dingbang) е посетил роднините си в китайската провинция Джянгши (Jiangxi) на 15 юни. На път за дома националните органи за сигурност на Китай го задържат на летището в Гуанджоу. Местонахождението му в момента е неизвестно.
 
Д-р Чарлз Лий, американец от китайски произход, е обвинен по същия начин "в опит да увреди съоръжения за телевизионно излъчване" през 2003 г. и е осъден на три години затвор от китайските власти.
 
В интервю за Epoch Times д-р Лий заяви, че Джонг е арестуван, защото е практикуващ Фалун Гонг. Китайската комунистическа партия преследва практикуващите Фалун Гонг от 1999 г. насам.
 
"Преследването е правно необосновано и нарушава Международната конвенция за правата на човека", казва Лий. "Ето защо комунистическите власти не смеят да споменат Фалун Гонг в прессъобщението, публикувано от агенция Xinhua News. Когато повдигнаха незаконния процес срещу мен, те също не споменаха за Фалун Гонг, защото преследването срещу Фалун Гонг е напълно незаконно. Колкото повече властите споменават Фалун Гонг, толкова по-вероятно е, че хората ще искат да разберат истината за Фалун Гонг".

Когато Лий заминава за Китай на 22 януари 2003 г., той е арестуван щом слиза от самолета. Той е обвинен в "намерение да излъчва Фалун Гонг видео чрез телевизионно прихващане" и впоследствие е незаконно осъден на три години затвор, където е претърпял жестоки изтезания.
 
Лий каза, че е хвърлен в затвора за предполагаемо намерение, той никога не се е опитвал да се намеси в телевизионно излъчване.
 
Въпреки това, прекъсването на телевизионно излъчване не нарушава закона в Китай, каза той. "Това всъщност е защитено от закона на Китай, тъй като е акт на справедливост."
 
Лий каза, че член 21 от Наказателния закон на Китай предвижда, че ако човек е принуден да извърши действие в случай на спешност, за да се предотврати непосредствена опасност спрямо интересите на държавата, обществото, неговите лични интереси и права или тези на друго лице, и в процеса бъде нанесена вреда, той не носи наказателна отговорност.
 
"Практикуващите Фалун Гонг може да са "принудени" да се намесят в телевизионни излъчвания поради безмилостното преследване на Фалун Гонг от китайските власти, което лишава практикуващите от всякакъв възможен канал да дадат глас на своите жалби", казва Лий. "Голямата вероятност за тежка телесна повреда или смърт в резултат на преследване може да се разглеждат като непосредствена опасност за интересите и правата на личността", добави той.
 
"Накратко, запознаване на широката общественост с истината е много ефективен начин да се спре горепосочената опасност. Това е напълно в съответствие с член 21 от Наказателния закон. Това е един справедлив акт", казва Лий.
 
Най-критичният фактор в продължаващото преследване на Фалун Гонг според Лий е, че широката общественост е била измамена и не знае истината.
 
"Тази заблуда е парализирала напълно социалната функция за наблюдение и позволява на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) да заобикаля закона, не позволявайки на законодателните и правоприлагащи органи да упражняват закона", заключава Лий.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!