Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова книга на висш пенсиониран кадър може да засегне някои

Чяо Ши (Qiao Shi) на откриването на 7-мия национален конгрес през 1993 г..
Чяо Ши (Qiao Shi) на откриването на 7-мия национален конгрес през 1993 г.. (Manuel Ceneta/AFP/Getty Images)

Чяо Ши (Qiao Shi), който е бил враг на бившия лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) Джянг Земин, някога е бил трети в йерархията на ККП. Наскоро той публикува книга с речи и статии, повдигаща въпроси дали той не се опитва да окаже влияние върху смяната на ръководството на ККП по-късно тази година...
 

Чяо Ши е който заключава през 1998 г., че "Фалун Гонг носи стотици ползи за китайския народ и нация, и нито една вреда". 

Хардлайнерите от апарата за сигурност, включително Луо Ган (Luo Gan), помощник на Джянг, са подтиквали към енергични мерки срещу бързо разрастващата се в Китай медитативна практика, но проучването на Чяо Ши забавя, макар и временно, началото на преследването на Фалун Гонг, инициирано от Джянг на следващата година (1999 г).

Публикацията споменава за пръв път в публичната сфера на Китай за разпускане през 1988 г. на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), мощен орган на партията, контролиращ силите за сигурност. След това за кратък период от време функциите на комитета се изпълняват от малка работна група.

През 1990 г. комитетът е реконструиран след кръвопролитията на площад Тянанмън като средство за засилване на репресиите срещу дисиденти. Лин Зиши (Lin Zixu), политически журналист, смята за показателен актът на публикуване на този факт от Чяо Ши точно в този момент, в тези чувствителни  и бурни политически времена за Китай преди смяната на ръководството по-късно тази година.

Чяо Ши е бил ръководител на КПЗВ за периода 1985-1992 г.

Той обаче е бил начело на организацията преди тя да придобие огромните правомощия, дадени й по време на преследването на Фалун Гонг. Оттогава тя е подсилена с 1,5 милиона въоръжени полицаи, които се използват за бруталното подтискане на протести из цял Китай. Тя също така отговаря за полицейските сили на Китай, тайната полиция, затворите и трудовите лагери.

"Когато Чяо Ши служеше като секретар на КПЗВ хората можеха да приемат тази агенция, никой не обвини агенцията в създаване на хаос, нито пък имаше настоявания за премахването й", писа в китайската микроблогова мрежа Sina Weibo Тонг Джиуей (Tong Zhiwei), професор по Политически науки и право в Китайския източен университет.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!