Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Epoch Times

В Китай телефони крадат пари и информация

Всеки месец над 10 млн. потребители на мобилни телефони в Китай губят пари с телефонните си сметки, без дори да подозират.
Всеки месец над 10 млн. потребители на мобилни телефони в Китай губят пари с телефонните си сметки, без дори да подозират. Снимка: AFP PHOTO / Ed Jones

В момента в Китай над 100 млн. мобилни телефона са заразени с опасни програми, крадящи пари и информация. Годишният доход от този нелегален бизнес възлиза на стотици милиони юана...

Заедно с бурното развитие на пазара за мобилни телефони в Китай, със същото темпо се развиват и опасните програми, създадени специално за тези телефони.

Според китайския седмичник „Икономика и държава” в Китай опасните програми могат да попаднат в мобилния  телефон в етапа на неговото производство, продажба, ремонт, сваляне на информация от Интернет или посещаване на незаконни сайтове. Отрасълът на така наречените „черни пари от мобилни телефони” в страната се развива много бързо, пише седмичникът.

В Китай тези програми са наричани „хоу мен” (задна врата, черен вход). Когато говорите по телефона, слушате музика, играете игри или просто сте включили дисплея, чрез този софтуер телефонът ви може да бъде управляван от друг човек от голямо разстояние.

Този човек не само може да получава всички лични данни на собственика на телефона и да записва разговори, но също така може да чете и променя съобщенията в телефона, да краде пари и да изпраща съобщения заразени с вируси от вашия телефон.

В статията на ежедневника също така се споменава, че според примерна оценка, направена от специалисти в дадения отрасъл, всеки месец над 10 млн. потребители на мобилни телефони в Китай губят пари заедно със сметките си за телефон, без дори да подозират; в почти 100 млн. мобилни телефона в страната е засечен опасния  софтуер; годишният доход от този бизнес възлиза на няколкостотин милиона юана и тази цифра постоянно расте.

Изданието пише още, че в Китай съществуват цели предприятия и големи търговски вериги, които произвеждат и продават мобилни телефони с вече инсталирани в тях програми „хоу мен”.

Според данни от края на февруари тази година броят на потребителите на мобилни телефони в Китай възлиза на 999,7 млн. души.

Според доклад на Китайския национален център за компютърна сигурност през 2011 година в страната са били засечени 6249 опасни програми за мобилни телефони, което е 3,75 пъти повече от предходната година и 15 пъти повече от 2009 година.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!