Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Epoch Times

Китайските медии принуждавани да засилят пропагандата за "постиженията" на ККП

Контролът над информацията е един от най-важните начини за удържане на властта в страната, прилаган от управляващия комунистически режим в Китай.
Контролът над информацията е един от най-важните начини за удържане на властта в страната, прилаган от управляващия комунистически режим в Китай.

С наближаване на октомврийския конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), на който се планира смяна на генералният секретар, китайските власти се опитват да създадат имидж на видима стабилност и разцвет в страната чрез традиционния  за това начин – засилване на контрола над информацията...



Източник от голяма пекинска медия съобщи, че до тях е пристигнала заповед от централния Отдел за пропаганда на ККП, според която на база инструкциите, дадени от висшето ръководство на страната на 15 юни, трябва да се говори колкото се може повече за „великите постижения” на комунистическата партия през последните 10 години. Тази заповед е била разпространена из всички медии в континентален Китай.

В разпространената до китайските издания заповед за пореден път се подчертава, че без разрешение от Отдела за пропаганда се забранява съобщаването на каквито и да е негативни новини, а на кореспондентите от местни медии се забранява да посещават други провинции, градове и автономни области за интервю. Ако се разбере, че журналист е взел интервю от друг район, той незабавно ще бъде лишен от журналистическите му права.

В заповедта също така се посочва, че при случай на голям инцидент за него може да се съобщи едва след одобрението на Отдела за пропаганда.  

Изкуствено създадената информационна среда се явява една от най-важните опори за управлението на комунистическия режим в Китай. Но с развитието на Интернет, който в Китай е наричан „народна медия”, инструментите на пропагандата губят ефективността си с голяма скорост, тъй  като достоверната информация става все по-често достояние на обществото, подривайки репутацията на управляващия  режим в очите на китайците.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!