Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джон Aн и Гари Пенсу, Epoch Times

Фалшивите заплати в Китай може да струват над $1 милиард

Фиктивните работни места струват скъпо на китайските данъкоплатци.
Фиктивните работни места струват скъпо на китайските данъкоплатци.

Наскорошна кампания за премахване на "фиктивните работни места" е открила над 70 хиляди несъществуващи "работни места" в седем провинции на Китай. Общата стойност на фалшиви заплати може да достига над един милиард долара...
 

Върховната народна прокуратура, най-висшата държавна инстанция на прокуратурата и следствието, оповести на 19 юни, че такива синекурни позиции са били открити в целия апарат на правителството и партията на различни нива.
 
Това явление е възможно благодарение на четири използвани прийома, като обявяване на работно място без да се наема човек за него; прехвърляне на работещия на друго място без да се съобщава за тази персонална промяна; изкуствено увеличаване на работната заплата; и запазване имената на починали работници в списъка за заплати.
 
Статистическият годишник на Китай за 2005 г. съобщава, че въз основа на годишните разходи от $800 до $3000 за всяка синекурна длъжност, разходите за синекурни позиции в седем провинции е от порядъка на 350 млн. до 1 млрд. щ. долара. Ако към това число се прибавят и разходите в останалите провинции, автономни региони и общини, така източваната от данъкоплатците сума може би ще е огромна.
 
Доброто документиране на случаи на непотизъм в Китай не изглежда да е помогнало да се разреши проблема. Това бе доказано от три случая в Шанши (Shanxi), за които бе съобщено в китайската преса.
 
Уанг Йе, дъщеря на окръжния партиен секретар, е имала такава фиктивна работа над пет години в Център за контрол на заболяванията, като през това време й е била плащана заплата.
 
Ли Нан, син на окръжния секретар по образованието, е имал синекурна длъжност в местното средно училище при подобни условия.
 
Уанг Хуей, бивш заместник-областен управител, започва частен бизнес през 1992 г. и на практика никога не е работил в местната гражданска администрация, но до 2007 г. от там му е заплащано за работа, която никога не е работил.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!