Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Протести на скотовъди от Вътрешна Монголия

Протест на скотовъди от района на Вътрешна Монголия. Юни 2012 година.
Протест на скотовъди от района на Вътрешна Монголия.  Юни 2012 година. Снимка: Южно-монголски Информационен център за правата на човека

Няколкостотин скотовъди от района Урад-Джунчи, Вътрешна Монголия, са провели демонстрация на 19 юни с настояване правителството да им изплати обещаното обезщетение за незаконното, според тях, отнемане на пасбища и увреждане на околната среда. Властите са потушили протеста с помощта на полиция и са заявили, че такова обещание няма...
 
 
 
Демонстрантите са разгърнали дълъг банер с надпис "Корумпирани елементи отнеха пасищата на скотовъдите, които сега търсят справедливост" и се придвижвали към сградата на администрацията. Властите са изпратили полицаи, които са блокирали улицата с демонстрантите и са затворили намиращия се наблизо парк.  

Изпратената от правителството полиция, за да разпръсне демонстрантите.
Изпратената от правителството полиция, за да разпръсне демонстрантите. Вътрешна Монголия. Юни 2012 година. Снимка: Южно-монголски Информационен център за правата на човека

Скотовъдите казват, че централното правителство е изпратило на местните власти нареждане да изплатят обезщетение, но местните власти отричат ​​това и не са изплатили нищо.   

В доклада на Южно-монголския информационен център за правата на човека се казва, че местните служители заговорничат с бизнесмени от Хан етноса (етническите китайци) и изземат пасбищата от монголските скотовъди, като строят на местата предприятия или започват добив на полезни изкопаеми. Това не само лишава местните жители от препитание, но и силно замърсява околната среда.

Пребиваващият в Япония монголски природозащитник Ху Биси каза за журналист на Epoch Times, че в продължение на няколко години властите брутално се намесват в традиционния начин на живот на номадските скотовъди. Според него те им обещават, че ще заплатят обезщетение, но в действителност или размерът на обезщетението е много нисък, или изобщо нищо не заплащат, затова скотовъдите нямат друг избор освен да излязат на улиците и да отстояват правата си.

"Привидно властите казват, че искат да подобрят живота на местното население, на района, да защитят земята им и така нататък. Но в действителност виждаме, че протича активна асимилация на района от страна на Хан етноса и унищожаване на традиционната култура на монголите. Плюс това, многобройните мини причиняват големи щети на околната среда, а корумпираните чиновници на комунистическата партия присвояват по-голямата част от парите, заделени за обезщетение на скотовъдите. Броят на подобни протести във Вътрешна Монголия расте с всяка година, а властите нямат и намерение да разрешават проблемите" - каза екологът Ху.

По-рано китайският уебсайт "Околна среда на Китай" писа, че хаотичното разработване на земните недра след като бе открито злато в обширните и плодородни степи на Урад-Джунчи в средата на 90-те години, е нарушило баланса на околната среда.

Подобна ситуация се наблюдава и в тибетските райони и региона на Шинджянг, където също постоянно изригват протести на местното население срещу политиката на режима на комунистическата партия. Затова те са изтласквани от Хан етноса, унищожава се тяхната традиционна култура и се нанася голяма вреда на околната среда.

От своя страна властите твърдят, че ККП ги е освободила от феодално потисничество, извела ги е от "тъмнината на бедността", и че непрекъснато подобрява живота им, за което повечето са й благодарни, а протестите отразяват "малобройни сепаратисти, подстрекавани от чужди анти-китайски сили".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!