Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Обикновените китайци поставят околната среда пред икономиката

Обикновените китайци поставят околната среда пред икономиката
Фото: LIU JIN / AFP ImageForum

Отдавна за никого не е тайна, че влошаването на екологичната ситуация в Китай е достигнало опасно ниво не само за здравето на нацията, но и за икономическото развитие. Може да изглежда, че това е избор на китайския народ, но скорошно проучване на общественото мнение показа, че не е така...
 
 
Международният изследователски център Галъп публикува резултатите от социологическо проучване, проведено в Китай през 2011 г.. Според тях болшинството обикновени граждани смята защитата на околната среда в страната много по-важно от развитието на икономиката. Анкетираните дори са посочили, че са съгласни временно да се намали темпа на икономическо развитие с цел подобряване на околната среда.

Само една пета от участниците в проучването смятат, че икономическото развитие е по-важно от опазването на околната среда, пише Уошингтън пост.
 
В своя доклад Галъп посочва, че съвременното разбиране за значението на екологичните въпроси, както и предприеманите за това мерки в Китай, са далеч по-назад от тези в развитите страни.
 
Наскоро китайските власти демонстрираха за пореден път своите приоритети в така нареченото развитие на страната, които традиционно се отличават от желанието на хората.

Китайските власти са поискали намиращите се в Китай чуждестранни представителства да престанат да публикуват данни от своите измервания на замърсяването на въздуха в Китай. Правителството е обявило, че е несправедливо за замърсяването на въздуха в Китай да се използват критериите на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!