Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илья ИВАНОВ. Великая Эпоха (The Epoch Times)

Властите отказаха да приемат жалба за корупция от над хиляда души

Карикатура за отношението на властите в Китай към жалбоподавателите, които биват хвърляни т.н. "черни затвори".
Карикатура за отношението на властите в Китай към жалбоподавателите, които биват хвърляни т.н. "черни затвори". Илюстрация pl.cqnews.net

Над хиляда китайци подписаха жалба до централното правителство, в която се оплакват от многобройните случаи на корупция в съдебната система на страната. Властите отказаха да приемат документа...


В Китай съществува многохилядна армия от така наречените петиционери. Това са хора, които са били подложени на несправедливо отношение от страна на местните чиновници и се опитват да защитят правата си с помощта на установените законови форми, подавайки молби в специализираните отдели.

Въпреки това, заради политическата ситуация в страната и липсата на закони, тези хора са подлагани на натиск от страна на чиновниците, много от тях дори са вкарвани нелегално в така наречените „черни затвори”, изпращани са в изправителни лагери или просто са пребивани, а съдът не приема исковете им.

В тази връзка те са решили да напишат колективно искане към пекинските власти и са се опитали да я подадат в центъра за прием на заявления от граждани, в централната комисия на ККП за проверка на дисциплината, в централното управление за капитално строителство (много от жалбите са свързани с насилственото разрушаване и отнемане на домове) и други органи.

Но в нито една от тези организации не са приели заявлението, при това без да обяснят причините за отказа.

„Те отказаха да приемат заявлението ни. Много сме разочаровани”, - каза пред кореспондент на Epoch Times Джан  Чунхуан, петиционер от района на Вътрешна Монголия.

В заявлението, подписано от над хиляда души, се разкриват многобройни конкретни факти за корупцията на местни чиновници, а също така се изразява подкрепа за политическата реформа, която е „единственият начин за подобряване живота на хората и надежда за страната”.

Чен Фенчан, петиционер от провинция Гуандонг, разказа, че още през 1989 година местните чиновници са отнели земята му, без да изплатят никаква компенсация. Вече 20 години той се опитва да възстанови справедливостта.

„Нееднократно чиновниците отмъщаваха за жалбите ми. Два пъти бях арестуван за лъжливи обвинения, - разказва Чен. – За тези години почувствах дълбоко какво е това еднопартийно тоталитарно управление. Те (властите) говорят за някакво си народовластие, но всичко това е фалшиво. В действителност, това е диктаторско управление”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!