Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China’s Forbidden News, NTDTV

ЗН: Прелюдия към промяна? Властите се застъпват за китайската медицина

Китайският премиер Уен Джябао (Wen Jiabao) демонстрира Тайчи умения.
Китайският премиер Уен Джябао (Wen Jiabao) демонстрира Тайчи умения. (China's Forbidden News, NTDTV)

Наскоро Здравният отдел на провинция Гансу (Gansu) публикува на своята Интернет страница съобщение за насърчаване на чигонг (qigong) практикуване от своите работници. Тази публикация предизвика разгорещена дискусия...
 
Китайските власти насърчиха открито тази идея с подробни репортажи на сайтовете на Шинхуа (Xinhua) и в. People's Daily. Критици смятат, че лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП) ще променят политиката си относно чигонг практиката Фалун Гонг. И че това събитие е прелюдия към него.

Практикуването на чигонг започва да става популярно в Китай през 80-те години, като най-популярна е практиката Фалун Гонг и нейните последователи надминават броя на членовете на ККП. Затова на 20 юли 1999 г. бившият лидер на ККП Джянг Земин започва общонационално преследване на Фалун Гонг. В последните 13 години това преследване се превръща в най-важната задача за ККП, която по принцип забранява практикуването на чигонг.

В края на май т.г. обаче в континентален Китай се появиха обяви за практикуване на чигонг в Гансу. Мнозина вярват, че някои от лидерите на ККП се опитват да разчупят табуто за чигонг.

На 4 юни Beijing News публикува статия, озаглавена, "Здравното министерство в Гансу популяризира китайската медицина, предоставяйки 100% възстановяване на заплащането". В репортажа се казва, че традиционната китайска медицина, акупунктура, вендузи и други терапии са включени в здравното осигуряване.

Двете най-големи официални медии на ККП, Шинхуа и People's Daily републикуват този репортаж на видно място в този ден.

Същият ден Qilu Evening Post публикува статия, озаглавена "Министърът на здравеопазването в Гансу препоръчва китайската медицина против стареене", която е широко цитирана онлайн.

Джу Шиншин (Zhu Xinxin), бивш редактор на Китайското народно радио в Хебей (Hebei) вярва, че китайските власти стоят зад тази промоция на чигонг.

Джу Шиншин: "Когато те (ККП) подготвят нови регулации, първо засилват обществената осведоменост за това. Трябва да има лидери в ККП, които подкрепят чигонг, както е посочено в откритите репортажи за практикуване на чигонг в Гансу".

Йе Ке (Ye Ke), д-р по обществена политика в Университета на Южна Калифорния, каза, че когато се говори за чигонг хората автоматично ще мислят за Фалун Гонг, който бързо привлича 70-100 милиона практикуващи преди да започне преследването му от ККП. Сега ККП е изправена пред трудностите с промяната на дългогодишната си политика на преследване.

Йе Ке: "ККП разпространява негативен имидж на чигонг сред китайското общество. Ако изведнъж промени отношението си, ККП ще се изправи пред затруднения."

Йе Ке смята, че сегашното промотиране на чигонг от страна на китайските власти може да означава промени в политиката относно Фалун Гонг.

Йе Ke: "Официалните китайски медии вече открито признават чигонг и други неща от традиционната култура. Аз виждам в това прелюдия към промени от ККП относно политиката й срещу Фалун Гонг. Това може да е опипване на почвата от лидерите на ККП, за да се види реакцията на общественото мнение. Вярвам, че това е доста вероятно."

Предишни репортажи съобщиха, че китайският премиер Уен Джябао (Wen Jiabao) и други официални лица отказват да поемат отговорност за преследването на Фалун Гонг, осъществявано от фракцията на Джянг.

За да се предпазят от престъплението, Уен и други държавници ще се заемат с въпроса за преследването на Фалун Гонг веднага след като се отърват от Джоу Йонгканг.

Критици отбелязаха, че от Централния отдел за пропаганда трябва да са напълно наясно за  намеците за насърчаване на чигонг в Гансу. Въпреки това, публикации за тези дейности са широко разпространявани, вместо да бъдат изтривани.

Сега длъжностни лица в Министерството на здравеопазването открито подкрепят това, което води до широко разпространени спекулации относно политиката на ККП.

Веднага след публикациите за практикуване на чигонг в провинция Гансу, директорът на здравеопазването на провинция Гансу заяви на неговия туитър акаунт, че е готов да жертва политическата си кариера за развитието на китайската традиционна медицина.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!