Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гу Чинг-ер, Epoch Times

Адвокати в защита на Фалун Гонг: Уей Лянгюе

Уей Лянгюе, преди да бъде нелегално отвлечен и задържан от китайските власти
Уей Лянгюе, преди да бъде нелегално отвлечен и задържан от китайските власти (снимката е предоставена от източник в Китай)

Уей Лянгюе (Wei Liangyue) е влиятелен китайски адвокат, водил много съдебни битки за жертвите на китайския режим, включително практикуващи ФалунГонг и нелегално задържани от властите. На 25 май Уей е отвлечен от полицията и оттогава семейството му не го е виждало. В тази статия са представени трудностите, на които е бил подложен Уей в ръцете на китайския режим от 2008 г. поради това, че е продължил да се бори срещу несправедливите действия на властите...



Упражняващ професията си от 1988 г., като адвокат Уей Лянгюе е смятан за много влиятелна фигура в Китай. Много години той е защитавал ревностно групи, поставени в неравностойно положение, включително жертви на нелегално задържане и случаи на практикуващи Фалун Гонг.

От 2008 г. полицията, съдебните отдели и служители на Управление 610 многократно предупреждават Уанг да не защитава практикуващи Фалун Гонг. (Управление 610 е мощен секретен отдел, създаден от Джянг Земин (Jiang Zemin) с единствената цел да преследва практикуващи Фалун Гонг.)

На 28 февруари 2009 г. полицията арестува Уей и съпругата му, Ду Йонглинг (Du Yongjing), защото са присъствали на събиране на Фалун Гонг. Уей е задържан в арестантския център на район Нанганг (Nangang), а съпругата му – в женския арестантски център на гр. Харбин (Harbin). Уей е задържан за „събиране с предполагаемото намерение за нарушаване на обществения ред“ и прекарва следващата година и половина „превъзпитаван“ в трудов лагер.

На 25 май 2012 г. Уей се обажда на съпругата си и й казва, че е отвлечен от 20 полицаи от Дивизията на държавна сигурност в район Нанганг на гр. Харбин и че ще бъде изпратен в превъзпитателен лагер поради свързани с Фалун Гонг въпроси.

Уей не казва на съпругата си къде се намира лагерът, така че с помощта на трима адвокати тя започва отчаяно търсене на местонахождението на съпруга си по различни правителствени отдели. Впоследствие полицията изпраща уведомление до семейството на Уей, че той е предаден на Управление 610 в район Нанганг.

Задържането на Уей не е следствие от никакви известни правни процедури. По-късно служител от Управление 610 на име Джанг (Zhang) разговаря с Ду и потвърждава, че Уей е в превъзпитателен лагер, но заявява, че не може да разкрие никакви други подробности. По думите на Ду служителят й казал: „В името на правителството ще осигурим безопасността на съпруга ви.“

Ду сподели пред Epoch Times следното: „Беше ми казано, че районният секретар е със съпруга ми 24 часа в денонощието и се грижи добре за него. Те живеели в стая с две легла при много добри условия. Настоях полицията да следва правните процедури, но те казаха, че заповедите от по-висшестоящите им не са следвали никакви такива процедури. Очевидно не биха имали правни процедури за нещо нелегално. Казаха ми, че завръщането на съпруга ми ще зависи от прогреса на неговото „превъзпитание“.“

Под значителен обществен натиск и след многократни настоявания от семейството на Уей полицията накрая е позволила на Уей телефонен разговор с майка му вечерта на 5 юни. „Той се обади на свекърва ми, но номерът на обаждащия се беше скрит. Съпругът ми каза на майка си: „Не съм нарушил никакъв закон. Добре съм. Не се тревожи, майко. Не плачи.“ Може би беше, защото е бил наблюдаван, но той не ни каза местонахождението си, нито знаеше кога би могъл да се върне. Но все още се надявам, че съпругът ми ще се върне възможно най-скоро.“

Настоящите събития предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в Китай, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.


Оригиналната статия на китайски език

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!