Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мляко с живак - поредният китайски специалитет

Мляко на прах по рафтовете на супермаркет. Септември 2008 г., провинция Сичуан, Китай.
Мляко на прах по рафтовете на супермаркет. Септември 2008 г., провинция Сичуан, Китай. (China Photos/Getty Images)

Топ китайска компания за млечни продукти съобщи, че изтегля част от своите продукти на бебешка формула, поради открити високи нива на живак в тях...
 

Компанията Yili Industrial Group, базирана на територията на Вътрешна Монголия, е една от най-големите производители на млечни продукти в Китай. В петък тя заяви: "Китайска компания по безопасността на храните откри високи нива на живак в продукти от млякото на прах в "Quanyou Yili"... След проверката Yili изтегли тези продукти, за да избегне рискове".
 
Компанията посочи, че става дума за формулата за новородени "Quanyou", произведена в периода между ноември 2011 г. и май 2012 г.. Тя изтъкна, че други продукти не са били засегнати от изтеглянето.
 
Компанията заяви също така, че в Китай "няма стандарти" относно ограниченията за количеството на живак, което може да се съдържа в млякото на прах.
 
Уанг Дингмян (Wang Dingmian), бивш служител от Асоциацията на млекопреработвателите в Гуангдонг (Guangdong), опроверга тези твърдения, заявявайки, че Китай има стандарти за съдържанието на живак в суровото мляко.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!