Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ани У, Epoch Times

Китайски активист затварян в килия-ковчег [Видео]

Преди мистериозната си смърт

Около 25 000 души в Хонг Конг участваха в протестно шествие на 10 юни, заради мистериозната смърт на китайския дисидент Ли Уангянг в Шаоянг Сити, провинция Хунан, на 6 юни. (Song Xianglong/Epoch Times)

На 13 юни базираният в Хонг Конг Информационен център за правата на човека и демокрация (ИЦПЧД) разкри, че по време на престоя му в затвора мистериозно самоубития наскоро китайски активист за демокрация и дисидент Ли Уангянг (Li Wangyang) е бил затварян за дълги периоди от време в така наречената "килия-ковчег"...

 
Според ИЦПЧД Ли е бил вкарван в "килията-ковчег" повече от 20 пъти, като форма на изтезание. Тази затворническа килия е 2 метра дълга, 1 метър широка и 1.58 метра висока. Добър приятел на Ли, Луо Шяочинг (Luo Xiaoqing) каза за хонгконгския вестник Mingpao, че най-дългото време, което Ли е прекарал в "килията-ковчег" е три месеца.
 
Лин Джянченг (Lin Jiancheng), репортер от хонгконгската кабелна телевизия, която излъчи последното интервю с Ли преди смъртта му, разказа за Mingpao, че Ли е говорил за "килията-ковчег" по време на тяхното интервю. Ли описва килията като напълно тъмна, с много комари и други насекоми. В един от ъглите на килията имало дупка в земята, която служела за тоалетна. Килията е имала две тежки врати с малка дупка в центъра за получаване на храна. Ли често е бил обект на побой в килията.

Според репортера Ли също му казал, че първите няколко дни след като е влязъл в затвора е бил на строг тъмничен затвор. Когато е протестирал срещу това с гладна стачка, охраната на затвора е поставила на краката му окови, тежащи над 50 килограма. Оковите са били ръждясали, което е причинило гноене на кожата по целите му крака.
 
В интервюто с кабелната телевизия, Ли казва, че полицията е използвала и железни клещи, за да стиска китките му. Болката била толкова мъчителна, че той веднага припадал.
 
Малко след интервюто на 6 юни Ли е намерен самоубит.

ИЦПЧД съобщи на 13 юни, че добър приятел на Ли и активист за човешки права Хуанг Лихонг (Huang Lihong) е бил арестуван от местната полиция в дома си вечерта на 12 юни.

От Chinese Human Rights Defenders съобщиха, че още един от приятелите на Ли, Ин Дженган (Yin Zhengan), в момента е под строг надзор от страна на полицията и със забрана да напуска чайната, която притежава.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!