Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джоу Шяохюи, Epoch Times

Признаци за приближаващия се крах на Джоу Йонгканг

След падането на Бо Шилай, конспирацията за отстраняване на Ши Джинпинг стана публично достояние за света (Epoch Times synthetic images)

В последно време се появиха няколко знака за неизбежния крах на китайския шеф на сигурността Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), спадащ към групата политически фигури, неофициално известна като „фракцията на кървавите ръце“. Тази група е оглавявана от бившия китайски лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) и в момента води губеща битка срещу „фракцията на Ху“, начело на която са Ху Джинтао (by Hu Jintao) и Уен Джябао (Wen Jiabao). „Фракцията на кървавите ръце“ използва властта си, за да провежда брутално преследване срещу последователите на Фалун Гонг от 1999 г. насам. Сега обаче това кърваво престъпление става тясно свързано с неминуемия крах на групата, включително на Джоу...

От 1999 г. китайските органи за прилагане на закона участват активно в насилственото преследване срещу Фалун Гонг, като наказват и онези, които дръзват да помагат на духовната група или се изказват в тяхна защита. Но наред с отслабващата сила на фракцията кървавата кампания изглежда е загубила много от своя ентусиазъм.

През май петиция с призив за освобождаването на практикуващ Фалун Гонг, подписана от 300 души, обиколи членовете на Централното политбюро. Висшите ешелони на ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) бяха шокирани от решителността на хората, пуснали петицията.

За разлика от традиционния хардлайнерски подход, обикновено възприеман от ККП в разправата със случаи, отнасящи се до Фалун Гонг, този случай впоследствие бе отхвърлен от прокуратурата, която изтъкна „липса на доказателства“ и го върна на местното Бюро по обществена сигурност за по-нататъшно разследване.

На 10 май 16 ветерани от ККП, жители на Джаотонг (Zhaotong), провинция Юнан (Yunan), публикуваха отворено писмо до лидерите на ККП с призив за уволнение на Джоу Йонгканг. „След смъртта на Мао Дзедун неговите приемници създадоха повторен „инцидент от 4 юни“ на пл. „Тянанмън“  и инициираха жестокото преследване срещу Фалун Гонг. Това са мръсни петна на срама, които ще останат върху партията завинаги“, пишат те. Скоро след това 16-тимата бяха привикани на разпит от местната полиция, но независимо от привидната сериозност на положението бе съобщено, че полицията ги е приела спокойно и цивилизовано, и случаят е бил разгледан като обичаен въпрос.

Други появили се знаци включват факта, че в последно време в Китай отново стана приемливо публичното дискутиране на чигонг. От началото на преследването на Фалун Гонг през 1999 г. китайските медии избягваха публикуването на статии, директно свързани с чигонг.

Внезапната промяна в отношението на медиите към чигонг би било възможно единствено с позволението на комунистическите власти. Това може да е индикация, че силата на „фракцията на кървавите ръце“ отслабва, както и контролът, отдавна упражняван от нея върху медиите.

Освен това Джоу бе „принуден“ да се появи по националната телевизия в дискусия по темата с човешките права – нещо, което той би избегнал при нормални обстоятелства, предвид извършваното от него системно нарушение на тези права.

От внезапната и остра промяна на Джоу спрямо човешките права изглежда, че той някак е бил принуден да даде вербална подкрепа на целите на фракцията на Ху за засилване защитата на човешките права и подобряване съдебната система на Китай.

Дори полицията е започнала открито неподчинение на политиките на Джоу Йонгканг. Много полицаи от континенталната част на страната са започнали да оттеглят членството си в ККП, а на някои места полицията дори е освободила от затвора практикуващи Фалун Гонг. Това е знак, че дори инструментите на режима са започнали да отхвърлят легитимността на самия режим.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!