Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фанг Шяо, Epoch Times

Доброволец за жертвите на Сичуан изразява подкрепата си към "Смелите 300"

Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай.
Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай. (Epoch Times)

Изтъкнат следовател, който бе подложен на цензура от китайските сили за сигурност поради интереса си към слабата конструкция на срутилите се училища по време на земетресението в Сичуан през 2008 г., изрази подкрепата си към „Смелите 300“...

Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), представител на доброволците за подпомагане на пострадалите от сичуанското бедствие, е бизнесмен, който впоследствие става активист. Той лично преживява тормоза от страна на китайските власти заради разследването си на структурните недостатъци на училищата в Сичуан, довели до смъртта на хиляди деца по време на труса.

Уанг сподели пред Epoch Times личния си опит с Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ). „Като доброволец за подпомагане на пострадалите от земетресението в Сичуан, моят враг е КПЗВ. В началото на доброволческата ми дейност КПЗВ се опита да държи устата ми затворена. По-късно претърсиха дома ми и се опитаха да ме натопят като наркопласьор. КПЗВ използва всевъзможни мръсни трикове, за да преследва мен, както и хората от Фалун Гонг“, посочи той.

Уанг е убеден, че бюрата по обществена и национална сигурност на Хебей (Hebei) са били принудени от по-висшестоящите им да тормозят селяните, които са се застъпили за Фалун Гонг.

„Оказването на натиск върху тези полицаи от бюрата по обществена и национална сигурност, докато те нямат къде да отидат, използването на мръсни тактики за разправа с китайската общественост – това са все много познати явления в Китай днес.“ Преди време Уанг публикува в блога си статия под надслов „С призив за публичен процес срещу Джоу Йонгканг и поставяне на КПЗВ извън закона“.

Блогът му бе блокиран скоро след това.

Джоу Йонгканг бе принуден да преотстъпи контрола над КПЗВ, въпреки че официално все още е негов ръководител, според добре осведомени източници в Пекин. Същите източници информираха Epoch Times, че в момента срещу Джоу е започнато разследване.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.


Оригиналната статия на китайски език

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!