Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По материал на Тан Шу Ян, Epoch Times

Московският полицейски оркестър промени официалния тон към Фалун Дафа

Практикуващи духовната практика, по-рано тормозени, са посрещнати радушно на събитие на Червения площад

Водещият, полицай, представя Фалун Гонг на зрителите.
Водещият, полицай, представя Фалун Гонг на зрителите. (The Epoch Times)

Промените в политическия климат в Пекин изглежда да са променили официалното отношение към духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) в Москва...


На 27 май практикуващи Фалун Гонг бяха поканени да участват в спортен празник, организиран от Московския полицейски оркестър. На събитието присъстваха над 10 000 души. То се проведе на Червения площад в Москва, непосредствено до седалището на правителството на Русия, Кремъл.

Водещият на събитието беше полицай в униформа, който представи практикуващите Фалун Дафа като участниците от "великата и могъща Фалун Дафа!"

Руската полиция не винаги е била така приветлива към практикуващите Фалун Дафа.

Основният текст на Фалун Дафа, "Джуан Фалун", бе забранен от руски съд през 2008 г. – забрана, която бе финално потвърдена през 2011 г. от Руския апелативен съд след тригодишна съдебна битка.

Полицията в миналото често посещаваше домовете на практикуващите, с цел тормоз, а на практикуващите не беше позволено да провеждат големи събирания.

Руската полиция позволяваше само по един практикуващ да стои пред китайското консулство, в знак на протест срещу преследването на Фалун Гонг в Китай. Ако някой минувач се приближеше до този практикуващ да поискаше повече информация, полицията третираше разговора като събиране на двама души и арестуваше практикуващия.

През 2009 г. посред бял ден в Москва бе застрелян адвоката Станислав Маркелов, ангажирал се да разследва защо в Русия се възпрепятстват обществените мероприятия на Фалун Дафа.

Целият този тормоз се дължи на тесните връзки между руското правителство и Китайската комунистическа партия (ККП).

Когато "Джуан Фалун" бе забранена през 2008 г., ръководителят на Московската хелзинкска група и носител на наградата "Сахаров", Людмила Алексеева, заклейми съдебното дело като незаконно.

"Решението бе взето единствено защото практикуващите Фалун Гонг са преследвани в Китай и лидерите на страната ни са в добри отношения с Китай. Ясно е, че тези решения са взети по политически причини, за да се получи благоразположението на китайските лидери", заявява Алексеева по това време.

Фалун Дафа включва пет медитативни упражнения и придържане към принципите на истинност, доброта и търпимост, както са изложени в "Джуан Фалун" и други книги.

Практиката е представена през 1992 г. и бързо става много популярна. Според проучване, направено от Китайската спортна администрация през 1999 г., между 70-100 милиона души практикуват в Китай.
През юли 1999 г. тогавашният глава на ККП Джянг Земин (Jiang Zemin), стартира кампания за "изкореняване" на практика. Джянг се бои от популярността на Фалун Дафа и я смята за заплаха на идеологията на ККП.

Преследването продължава оттогава, но условията то да продължи се променят.

Джянг организира фракция за провеждане на преследването, но през април Бо Шилай (Bo Xilai), водеща фигура в тази фракция, бе отстранен от всички партийни постове и в момента е обект на разследване. Най-силният член на фракцията, шефът на вътрешна сигурност Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), също е в процес на разследване и се очаква да бъде напълно отстранен в близко бъдеще.

Според запознати с коментарите, правени от премиера Уен Джябао (Wen Jiabao) на партийни срещи, той е настоял преследването на Фалун Дафа да бъде прекратено.

С намиращия се във вегетативно състояние Джянг и неговата, губеща сила фракция, Кремъл няма очевидни ползи да продължава да тормози Фалун Дафа.

Фалун Гонг се практикува в над 70 страни по света и често получава подкрепа от властите на национално или местно ниво. Конгресът на САЩ прие четири резолюции, призоваващи за слагане край на преследването на Фалун Дафа в Китай. От американските щатски и местни власти са били дадени над 14 000 прокламации в чест на Фалун Дафа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!