Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чен Хан и Джиа Шан, NTD Телевизия

Виновниците за избиванията на пл. "Тянанмън" изложени

Хиляди хора участват в бдение със свещи, за да отбележат 22-годишнината от избиванията на площад Тянанмън на 4 юни, 2011 в Хонг Конг
Хиляди хора участват в бдение със свещи, за да отбележат 22-годишнината от избиванията на площад Тянанмън на 4 юни, 2011 в Хонг Конг. (Майк Кларк / Getty Images)

Преди 23-та годишнина от събитията на площад "Тянанмън", китайският автор У Ренхуа (Wu Renhua) публикува експозе за насилственото потушаване на студентските протести през 1989 година от китайския комунистически режим. Книгата, озаглавена "Вътрешната история на кървавото прочистване на площад "Тянанмън"" (“The Inside Story of the Bloody Cleansing at Tiananmen Square”), също съдържа подробен списък на военен персонал, участвал в избиванията...
 

Списъкът е в резултат на над 20 години изследвания. В интервю за Радио Свободна Азия,У каза, че 67-а армия е била основната военна единица, мобилизирана за избиванията.
 
Първоначалният списък, публикуван в книгата на У, съдържаше 2705 имена. Този брой нарасна оттогава до над 3000, като допълнително изследване показва, че повече войници са били замесени.
 
Дженг Кунджу (Zheng Cunzhu), оцелял след избиванията демократичен активист, заяви, че много от военните служители, които са извършили убийствата на 4 юни, се издигат до по-висок ранг след това.
 
Дженг каза за репортери на телевизия NTD, "Тези от военния персонал, които осъществиха избиванията, имат виновна съвест. Мисля, че всички те трябва да бъдат разследвани за престъпленията си и изправени пред съда."
 
Сун Уенгуанг (Sun Wenguang), пенсиониран професор от Университета на Шандонг, каза за NTD, "Тогава, на 4 юни, войниците стреляха по невъоръжени цивилни хора, избивайки ги и прегазвайки ги с танкове. През последните 23 години истината не е вписвана в учебниците, нито публикувана от медиите в Китай. Днес учениците знаят термина "4 юни", но нямат представа какво точно е станало на този ден."
 
Проф. Сун каза, че единственият начин да се предотвратят нови политически бедствия и да се гарантира, че истината за миналото няма никога да се забрави, е да се записва историята акуратно за бъдещите поколения.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!