Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джак Филипс, Epoch Times

Китай предприема мерки в навечерието на 4 юни

Продемократични поддръжници с банери по време на митинг в навечерието на 4 юни в Хонг Конг. 27 май 2012.
Продемократични поддръжници с банери по време на митинг в навечерието на 4 юни в Хонг Конг. 27 май 2012. (Dale de la Rey/AFP/Getty Images)

Дни преди 23-та годишнина от събитията на площад “Тянанмън”, организатор на възпоменания в Гуиджоу е отвлечен от полицията...
 
Преди няколко дни Мей Чонгбяо (Mei Chongbiao) организира чествания в град Гуянг, югозападната част на провинция Гуиджоу, в памет на убитите на площад “Тянанмън” на 4 юни 1989 г.
 
"Задържаха баща ми не през деня, а ​​през нощта, дойдоха и го отведоха", каза синът на Мей Чонгбяо, Мей Зухенг (Mei Zuheng) пред Радио Свободна Азия в петък.
 
"Сега майка ми не може да се свърже с баща ми ... Моля, помогнете ни да дадем гласност на случая на баща ми в Интернет, така че поне да не му причинят нещо твърде лошо", добави Мей.
 
От април до юни 1989 г. хиляди хора, включително студенти, работници и други, се събират на площад “Тянанмън” в Пекин, за да демонстрират мирно за насърчаване на демокрацията в Китай. На 4 юни 1989 г. режимът, начело с де факто лидера Дън Сяопин, обявява военно положение и използва военните, за да разпръсне протестите със сила.
 
Оценка за смъртните случаи в последвалото избиване варират от стотици до 2500.

Преди Бо Шилай да бъде уволнен наскоро от поста си на ръководител на мегополиса Чонгчинг, той заяви, че е силно против компенсиране на жертвите на репресиите.
 
Активист от Гуянг, Ляо Шуангюан (Liao Shuangyuan) каза, че в неговия град полицията е арестувала и задържала активисти за демокрация и такива, които са искали публично възпоменание за избиванията на “Тянанмен”.
 
На дисидентския уебсайт Molihua.org имаше призиви към обикновените китайци да участват в Жасминова революция или масови протести, подобни на движението Арабска пролет в Близкия Изток и Северна Африка през 2011 г.. Посланието бе по-късно препредадено от китайски и западни медии.
 
"Искрено апелираме към предстоящия Централен комитет да разреши въпроса с 4 юни, за да се адресира несправедливостта и насърчи помирението ... да се предотврати възникването на мащабни социални вълнения", посочва съобщението.

То добавя, че Китай трябва да "сложи край на еднопартийната диктатура" на Китайската комунистическа партия и "да се установи демокрация на основата на Конституцията".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!