Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жертва на 4 юни пристигна в Хонг Конг за годишнината

Фанг Дженг по време на пресконференция на Capitol Hill, 18 май 2012 г. Краката на Фанг са премазани от танк на 4 юни 1989 г.
Фанг Дженг по време на пресконференция на Capitol Hill, 18 май 2012 г. Краката на Фанг са премазани от танк на 4 юни 1989 г. (Gary Feuerberg / The Epoch Times)

Демократичният активист Фанг Дженг (Fang Zheng) е протестиращ студент от пл. "Тянанмън" през 1989 г., когато танк премазва краката му. Фанг пристигна в Хонг Конг на 31 май, за да присъства на годишнината в памет на жертвите от 4 юни, убити от комунистическия режим...
 
Фанг е загубил краката си на 4 юни 1989 г. Той се е опитвал да излезе през страничен изход, когато зад него се е показал танк и е премазал краката му. Бил е студент четвърта година в Пекинския университет по спорта.

Краката на Фанг е трябвало да бъдат ампутирани и оттогава той е в инвалидна количка. Китайските власти са го увещавали да не говори за отговорността на правителството за загубените му крака, но Фанг е отказал. Поради което е поставен в черния списък на правителството.
 
Сега Фанг каза за репортери на хонконгския ежедневник Apple Daily, че го натъжава факта, че младото поколение китайци не знае истината за избиванията на площад "Тянанмън": "Аз съм живо доказателство, че военните танкове бяха изпратени, за да ни гонят и убиват. Историята не може да бъде скрита, истината не може да бъде заличена."
 
От 1990 г. насам про-демократичната организация "Хонгконгски алианс за подкрепа на демократичните движения в Китай" е домакин на бдения със свещи всяка година във Виктория Парк. Събитието апелира за отговорност на китайското комунистическо правителство относно жертвите от 4 юни 1989 г.
 
Прочетете оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!