Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ани У, Epoch Times

Селяните в Китай започват да засилват глас срещу режима

Селяни в района на Чаоянг, провинция Ляонинг петиционират за освобождаването на Джанг Гуошианг, практикуващ Фалун Гонг, който е бил незаконно задържан за сесия за промиване на мозъка през октомври 2011 г., в допълнение на конфискуване на вещите му.
Селяни в района на Чаоянг, провинция Ляонинг петиционират за освобождаването на Джанг Гуошианг, практикуващ Фалун Гонг, който е бил незаконно задържан за сесия за промиване на мозъка през октомври 2011 г., в допълнение на конфискуване на вещите му. (Epoch Times)

Докато Джанг Гуошианг (Zhang Guoxiang) изнемощява в център за промиване на мозъци, където служителите на реда се опитват да го лишат от духовните му убеждения, той може би не знае, че
едно цяло село рискува всичко, за да го освободи. Случаи като този с Джанг стават все по-чести в Китай, тъй като хората започват да отхвърлят страха от режима и се застъпват за угнетените и преследваните...


В смел пример на солидарност срещу авторитарното потисничество, селяни в област Чаоянг (Chaoyang), провинция Ляонинг (Liaoning), подписаха петиция с искане за освобождаването на съселянина си Джанг, практикуващ Фалун Гонг, медитативна практика, преследвана от режима на Китайска комунистическа партия (ККП).

Джанг е бил арестуван на работното си място в близкия град Далиан (Dalian) на 29 юни, 2011. Многократно е бил измъчван в местното полицейско управление и домът му е бил претърсван. Цивилни полицаи са взели лаптопа му, банкова карта, мобилен телефон и други лични вещи, както и сума от 6000 юана ($ 945).
 
На 12 октомври Джанг е бил прехвърлен в центъра за промиване на мозъци Фушунлуотай (Fushunluotai) в град Фушун, провинция Ляонинг. Той е държан там и до днес.
 
Неговата възрастна майка, която е сляпа, е останала сама, без да има кой да се грижи за нея.
 
Племенник на Джанг, Джанг Гуобо (Zhang Guobo), е написал писмо до селяните, призовавайки за тяхната помощ: "Хората, които познават чичо ми, знаят, че е добър човек ... Надявам се всички вие, които сте почтени и добросърдечни хора, да можете да ни помогнете, и да помогнете чичо ми да се завърне скоро у дома".
 
Впоследствие почти 40 селяни подписват петиция с искане Джанг да бъде освободен и да му се върнат парите. В петицията пише, че Джанг е единственият източник на доходи за семейството си, така че той трябва да бъде освободен възможно най-скоро.
 
С помощта на селяните, една седмица по-късно майката на Джанг, племенникът и други роднини пътуват до Националното командване за сигурност, район Джинджоу (Jinzhou), град Далиан, да представят подпечатаните подписи. В една малка победа, по-голямата част от парите са върнати на семейството. Въпреки това, Джанг е все още задържан.
 
Случаи като Джанг се появяват из цялата страна. Epoch Times съобщи, че близо 300 селяни в Джоугуантин, провинция Хебей, са сложили имената си под петиция с искане за освобождаване на Фалун Гонг практикуващ, който беше арестуван през февруари за това, че е имал компакт диск с Фалун Гонг в дома си.

Значимостта на този конкретен апел е, че селяните са го подписали използвайки истинските си имена, своите пръстови отпечатъци, и петицията е подпечатена с партийния печат на селския комитет.
 
Миналата година селяни призоваха за освобождаването от затвора на Джоу Шянгянг. Тяхното писмото посочва, че пазачите и затворниците, които са прилагали към него мъчението "приковаване към пода" в затвора Гангбей, трябва да се разследват и да отговарят пред закона.
 
Този случай привлече вниманието на организацията "Амнести Интернешънъл", която издаде прессъобщение, спешен сигнал за действие, и лобира за медийното отразяване.
 
Катрин Бабер, заместник-директор на "Амнести Интернешънъл" за Азия, бе цитирана в прессъобщението.

"Това показва, че китайското общество е наясно и осъжда преследването на хората заради техните духовни убеждения. Крайно време е Китайските власти да се вслушат в този призив и да сложат край на бруталното потъпкване на Фалун Гонг", каза тя.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун (Wang Lijun), дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. “Фракцията с окървавените ръце” – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще съди избора на всеки човек.

Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!