Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Памела Цай. Epoch Times

Филмът "Свободен Китай" спечели международна награда

Документалният филм, в който се разказва как двама последователи на Фалун Гонг се противопоставят на китайския комунистически режим с цената на много страдания и огромно мъжество, получи още една голяма награда на Международния кинофестивал “Свобода на словото” във Филаделфия...

Филмът „Свободен Китай: Силата на вярата” получи най-големите награди на фестивала. По-рано той отнесе главната награда в своята категория на Информационния кинофестивал в Холивуд на 6 май, както и награда от 45-я международен кинофестивал в Хюстън на 23 април.

Отдясно (наляво): Режисьорът Майкъл Пърлман, Дженифър Зенг, Маргарет Баринджър, Киан Уонг (продуцент), Джонг Ли (президент на NTD), родителите на Кеан Уонг. Отляво: Чарлз Лий.
Отдясно (наляво): Режисьорът Майкъл Пърлман, Дженифър Зенг, Маргарет Баринджър, Киан Уонг (продуцент), Джонг Ли (президент на NTD), родителите на Кеан Уонг. Отляво: Чарлз Лий.
(Снимка: Edward Dai / Epoch Times)
Панелът от знаменитости: Върнън Одъм, К.К. Уилямс, Керън Къри, Ан-Мари Слотър, Реджи Шъфорд, Боб Крейг.
Панелът от знаменитости: Върнън Одъм, К.К. Уилямс, Керън Къри, Ан-Мари Слотър, Реджи Шъфорд, Боб Крейг.
(Снимка: Edward Dai / Epoch Times)
Звън на камбаните на свободата: (3-тия вляво) Киан Уонг (продуцент), Майкъл Пърлман (директор), Дженифър Зенг, Чарлз Лий, Маргарет Чоу Баринджър.
Звън на камбаните на свободата: (3-тия вляво) Киан Уонг (продуцент), Майкъл Пърлман (директор), Дженифър Зенг, Чарлз Лий, Маргарет Чоу Баринджър.
(Снимка: Edward Dai / Epoch Times)
Чарлз Лий със своите съпруга и дъщеря.
Чарлз Лий със своите съпруга и дъщеря. (Снимка: Edward Dai / Epoch Times)

Личните истории на последователи на Фалун Гонг са показани на фона на продължаващото вече 13 години жестоко преследване на повече от 100 млн. китайци. Присъстващи на фестивала споделиха, че са чували и чели за Фалун Гонг, но че не са знаели за мащабите на преследването и никога не са се сблъсквали с него така отблизо.  

„Надявам се, че този филм ще промени света около нас”, - каза Маргарет Баринджър, поет и режисьор. Кинофестивалът е инициатива на American Insight, некомерсиална организация, основана от Баринджър и защитаваща свободата на словото. Филмът „Свободен Китай” напълни залата “Бенджамин Франклин”.

„Поразена съм от човешките възможности”, - каза Шарън Айзенхур, преподавател във Факултета по комуникации към Университет Темпъл, - “Много хора в тази стана нямат представа колко жестоко е това преследване”.

Церемонията по награждаването бе предшествана от изказвания на група високопоставени оратори, сред които Керън Къри, бивш ръководител на отдел в CNN, старши продуцент и ръководител на нюйоркския отдел на CNN. Сред групата на ораторите присъстваше и Ан-Мари Слотър, преподавател в катедрата по политика и международни отношения в Пристънския  университет, и директор на отдела за политическо планиране към Държавния Департамент на САЩ.

Изказаха се също така и поетът К.К. Уилямс, носител на наградата Пулицър, Реджи Шъфорд, старши адвокат в Американския съюз за защита на гражданската свобода, Върнън Одъм, водещ на неделна, делова програма по Канал 6, и Боб Крейг, водещ на предаването Big Band Jazz with Bob Craig.

Лидия Хонг, преподавател в Колежа по изкуство и дизайн към медийния университет Дрексел, каза, че се е разплакала от историята на Дженифър Зенг, прототип на героинята във филма. „Не знаех за мащаба на това. Не знаех, че и сега съществува подобна репресия”, - каза тя.

Дженифър Зенг е била член на Китайската комунистическа партия (ККП) и е принадлежала към висшата средна класа на Китай. По-късно е хвърлена в затвора заради практикуването си на Фалун Гонг, след което се е превърнала в активен борец за човешки права в изгнание. Разказвайки нейната история, филмът показва пътя към свободата, избран от милиони китайски граждани, изправили се срещу несправедливостта в Китай.

Зенг, на която Австралия е предоставила политическо убежище, живее в момента в САЩ и е автор на бестселъра „Свидетелска история: борбата на една жена за свобода и Фалун Гонг”.

„Сърцето ми се сви”, - разказва Хонг. – “Тя бе толкова искрена в описанието на своите страдания от необходимостта да излъже за отказа си от убежденията си и да излезе (от затвора), за да разкаже своята история – това е било истинско мъчение за нея”.

Зенг изнесе реч на церемонията по награждаването, казвайки: „За мен свободата на словото означава две неща: всеки да има достатъчно добро сърце, за да види истината, и всеки да има мъдрост и мъжество, за да потърси истината или просто да може да я приеме, когато е представена пред него”.

Тя каза също така, че 13-те години изпитания и страдания, понесени от милионите последователи на Фалун Гонг в Китай, са се превърнали в най-решаващата проверка на съвестта и на способността да се заеме позиция относно доброто и злото, истината и лъжата: „В края на краищата   това не е избор на политиците или правителството, а избор на всеки един от нас - избор, който ще формира и определи собственото ни бъдеще”.

Заедно със Зенг във филма е представен и американския гражданин Чарлз Лий. Лий е бивш аспирант от медицинския отдел на Харварт, който е бил хвърлен в китайски трудов лагер в продължение на три години, защото се е опитал да даде гласност на преследването на Фалун Гонг в Китай, чрез контролирана от държавата телевизия.

Лий е преминал през подобно нечовешко отношение като Зенг: изтезания, промиване на съзнанието, принудително хранене, принудителен труд и заплаха да стане жертва на принудително отнемане на органите му за трансплантация.

Лий и Зенг разказаха за китайските трудови лагери, в които се произвеждат играчки и други подобни стоки, продавани в САЩ от американски компании. Филмът проследява също така ролята на водещи  западни технологични компании в осъществяваната от китайския комунистически режим Интернет-цензура с цел подтискане свободата на словото.

Дженифър Лин, телевизионен продуцент във Филаделфия, сподели, че е била „възхитена и завладяна от тази история”. Лин, водеща на сутрешното предаване по NPR към WHYY/91FM във Филаделфия, каза; „В тази история има смелост и истина. Наистина е потресаваща. Всичко, което искам да направя сега, е да я споделя с повече хора. Би било прекрасно, ако има паркове, пълни с хора от всички страни, занимаващи се с Фалун Гонг, в знак на почит към филма и историята на тези, които са преследвани!”

В речите, изнесени на церемонията по награждаването, Лий, който бе със съпругата си и тяхната 2-годишна дъщеричка, благодари на американския народ за ролята им в опита да прекратят несправедливостта в Китай. Той каза също така, че преследването на Фалун Гонг е засегнало много повече хора от 100-те млн. последователи, срещу които е насочено.

"На международно ниво то също оказва влияние върху страните, които имат търговски, дипломатически, политически и културни отношения с Китай”, - каза той. – “Преследването е насочено също така директно срещу универсалните принципи истина, доброта и търпение. Това е най-суровата проверка на съвестта, защото всички знаят, че последователите на Фалун Гонг са добри хора, а преследването – незаконно и не хуманно. Но тъй като те искат да продължат деловите си отношения с комунистическия режим, смятат, че е по-добре да си затворят очите за преследването”.

Лий продължи като каза: „Вярвам, че всеки от нас е длъжен да поддържа нравствените стандарти, които са в основата на всяко общество. Китай без комунистическата партия ще бъде един наистина свободен Китай и сигурен за всички страни по света”.

Филмът „Свободен Китай” бе избран от шест филма, които се класираха за финала в категорията “Цензура, съпротива, неравенство, смелост, промяна и надежда”. Победителят бе гласуван от жури с 50 представители на различни прослойки в обществото.

Филмът ще бъде предоставен за безплатно излъчване в средни училища по света.

Режисьор на филма е Майкъл Пърлман, който бе награден и за режисурата на филма „Тибет в страх”, продуцент е Киан Уонг - китайско-австралийски кинематограф, телевизионен продуцент и представител на базираната в Ню Йорк независима китайска телевизия New Tang Dynasty.

„С преследването на принципите истина, доброта и търпение се унищожават нравствеността и принципите, които са в основата на гражданското общество, свободното общество, проспериращото  общество”, - каза Уонг на церемонията по награждаването.

„Мисля, че именно заради това проблемът с Фалун Гонг е така важен, защото ако истината, състраданието, търпението и други прекрасни духовни ценности се разпространяват свободно, нравствеността на цялата страна ще бъде възстановена. И тогава естествено правителството няма да има нужда да се притеснява за стабилността. Ако на хората и техните семейства се позволи свободата да живеят нравствен живот, така че обществото, от което те са част, да поддържа тези нравствени ценности, това е, от което се нуждае Китай”.

Пърлман сподели, че е създал филма с надеждата той да помогне за постигане на действителната  свобода в Китай и „китайското правителство да разбере, че не трябва да се страхува от свободата, тъй като така Китай ще стане още по-силен икономически и политически”.

”Историята е на страната на свободата по цял свят”, продължава той. – “Това е нещо, което всички ние в САЩ и по цял свят, индивидуално и колективно, можем да направим реалност”. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!