Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рона Руи, Epoch Times

Експерти: Присъдата на контрабандист е политически знак

Телевизионен кадър от 23 юли 2011 г. Лай Чангшинг, най-издирваният човек в Китай и много успешен контрабандист, бе осъден на доживотен затвор.
Телевизионен кадър от 23 юли 2011 г. Лай Чангшинг, най-издирваният човек в Китай и много успешен контрабандист, бе осъден на доживотен затвор. (STR/AFP/Getty Images)

Лай Чангшинг (Lai Changxing), най-издирваният човек в Китай и много успешен контрабандист, бе осъден на доживотен затвор след развой на събития, който анализатори определят като част от обмислена политическа стратегия...

53-годишният Лай, бивш фермер, бе осъден в съд в Шямен (Xiamen) и всички негови притежания са били конфискувани, съобщи „устата“ на китайския режим „Xinhua”.

Той е осъден за контрабанда на цигари, бензин и луксозни автомобили на стойност около 4,3 млрд. щ. д., избегнал е данъци в размер от 2,2 млрд. щ. д. и е подкупил 64 чиновници с около 6,3 млн. щ. д. за периода 1996-1999 г.

През най-добрия си период Лай превръща Шямен в свое собствено владение и води придобил лоша слава пищен живот, като дори пътува в брониран „Мерцедес“, някогашно притежание на бившия президент Джянг Земин (Jiang Zemin), според изданието „London Telegraph“. Също така купува и се опитва да играе за футболния отбор на Шямен.

Когато доказателствата за престъпленията му започват да сочат към него, Лай бяга в Канада и живее там 12 години, преди да бъде екстрадиран обратно в Китай миналия юли.

Анализатори посочват, че след връщането на Лай в Китай режимът не е придвижил случая му до инцидента с Уанг Лиджун през февруари. По времето, когато империята на Лай е все още непокътната в средата на 90-те години, няколко членове на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП) са високопоставени чиновници в провинция Фуджиян (Fujian).

Според социалния коментатор Уен Джао (Wen Zhao) изправянето на Лай пред съда и осъждането му тази година е било част от плана на президента Ху Джинтао (Hu Jintao). По думите му двама чиновници, които в момента са членове на Постоянния комитет, вероятно са били платени от Лай, докато са били във Фуджиян. Тези двама чиновници – Хе Гуочянг (He Guoqiang) и Джиа Чинглин (Jia Qinglin), заедно с изгонения от властта „цар по сигурността“ Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) – са, или са били, част от фракцията на бившия президент Джянг Земин.

Според някои репортажи Лай е предал доказателства на Ху Джинтао, Уен Джябао и Ши Джинпинг (Xi Jinping), че Хе Гуочян и Джиа Чинглин са били подкупени, и Ху и Уен могат да използват това срещу тях при упражняване на натиска върху Джоу Йонгканг – главният поддръжник на изгонения бивш чонгчингски шеф Бо Шилай (Bo Xilai).

Това превръща Лай Чангшинг в карта, която коалицията на Ху, Уен и Ши изигра срещу Хе и Джиа, за да им попречи да се намесят в наказанието на Джоу Йонгканг.

Коментаторът Уен Джао посочва, че този факт дава предимство на Ху и Уен в Политбюро, което означава, че лоялната на Джянг Земин фракция е почти унищожена. Междувременно китайският журналист Джянг Уейпинг (Jiang Weiping) заяви, че тъмните тайни, изровени по време на делото на Лай, може да са последната капка, която да довърши фракцията на Джянг Земин.

Базираният във Вашингтон адвокат по човешките права Йе Нинг (Ye Ning) коментира, че краят на делото на Лай показва, че основната аранжировка за 18-тия Национален конгрес е готова, при която Ху Джинтао и Уен Джябао слизат от власт и я предават на Ши Джинпинг и Ли Кечянг (Li Keqiang).

Неотдавна бе съобщено, че Джоу е лишен от властта си и ще бъде разследван, с подробна изтекла информация относно открита конфронтация между Джоу и Уен Джябао на среща при закрити врати.

Според Ли Тяншяо (Li Tianxiao), коментатор за телевизия NTD, присъдата на Лай потвърждава поражението на Джоу.

Японският вестник „Yomiuri Shimbun“ съобщи, че ККП е изготвила списък с 10 кандидати за Постоянния комитет и може да го съкрати до седем души. Според изданието фракцията на Комунистическата младежка лига, придържаща се към Ху Джинтао, ще има 4 места, а другите три ще са заети от „принцовете“, включително и Ши Джинпинг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!