Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наказани са ветераните на ККП, които писаха до китайското ръководство

Ангела Уанг, Epoch Times

Шестнадесет пенсионирани китайски комунистически партийни лидери сега са под контрола на силите за сигурност след написването на писмо, в което настояват за оставката на шефа по сигурността Джоу Йонгканг, според китайски медии в чужбина...
 
Кадрите привлякоха международно и за кратко вътрешно медийно внимание, след като тяхното отворено писмо бе публикувано онлайн на 9 май. Те се обърнаха към партийния лидер Ху Джинтао с настояване за оставката на шефа по сигурността Джоу Йонгканг и пропагандния лидер Лиу Юншан, предприемайки смелата стъпка да положат пълните си имена и телефонни номера.
 
Сега те са под "контрола" на Комитета по политически и законодателни въпроси ( КПЗВ / PLAC ), както и служителите на Вътрешна сигурност (guobao) и Национална сигурност (guo'an), според местно лице в Джаотонг, Юнан, южен Китай, от където са повечето от подписалите писмото.Той съобщи новината в "спешно телефонно обаждане", публикувано на  про-демократичния сайт в чужбина Canyu , който първоначално публикува писмото от кадрите.
 
Джоу Йонгканг е наредил на своите хора за сигурност да "поемат контрол над ситуацията и да  поставят тези "елементи" на нестабилност под строг контрол", според източника на Canyu. Шестнадесетте ветерани на партията също са били предупредени, че ако продължават да настояват на своите искания ще свършат в затвора или рискуват да загубят живота си, съобщава Canyu.
 
Пенсионираните партийни кадри нарича в писмото си клането на площад "Тянанмън" от 1989 г, и преследването на Фалун Гонг , което започна през 1999 г. и продължава и днес, "непоносими петна" и "срам".

Джао Дженгронг, един от основните организатори на жалбата, и Ю Юнгчинг, автор на писмото, са под особено строго наблюдение, заяви източника на Canyu. Техните мобилни телефони изглежда да са били прекъснати и персонал на сигурността е разположен около домовете им 24 часа на ден, каза източникът на Canyu.
 
На 22 май Epoch Times се опита да се свърже с всеки един от 16-те служители, през  техните телефонни номера, изброени в писмото , които са работили преди това, но нито един от опитите не бе успешен.
 
Служителите, повечето от които са на възраст над 80 години, са ветерани членове на комунистическата партия и са изпитали нейните политически кампании в продължение на много десетилетия. Някои от ветераните са били обвинени, че са "десни" по време на изправителните кампании на Мао Дзедун, с някои от тях изстрадали интензивно преследване. След ерата на Мао, много от служителите са възобновили позициите си като ръководители на градове, области и бюра за обществена сигурност в провинция Юнан, според Canyu.
 
"Надявам се, че цялата партия и хората от цялата страна ще обърнат голямо внимание на това пред какво са изправени тези ветерани и няма да позволят на бюрата по Вътрешна и Национална сигурност да ги тормозят и заплашват", каза източникът на Canyu. "Обръщам се особено към Ху Джинтао и премиера Уен Джябао да ги защитят и да не позволяват на злото на Джоу Йонгканг да потиска демократичните сили в партията."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!