Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Китай продължава да лишава от свобода практикуващи Фалун Гонг

Шест практикуващи преследваната от комунистическия режим медитативна практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) са били осъдени на лишаване от свобода, въпреки убедително доказаната от адвоката тяхна невинност на основата на китайската конституция...  

 

На 10 май съдът на град Баоджианлин, провинция Хейлонджянг, осъди Джао Хунбао на 5 години, Ли Гуйюн на 4,5 години, Чи Шюмей на 4 години, Лю Хонбин на 3 години, Лу Ченин на 2 години и Лю Гуя на 1 година затвор, съобщава китайският уебсайт "Минхуей". 

Шестимата са арестувани преди близо девет месеца, на 22 август 2011 г. по време на съвместно събиране в дома на Ли Гуйюн. Тогава, по време на полицейска акция са задържани общо осем души. Няколко от тях са бити, а къщата - претърсена. При това не са показани нито заповед за арест, нито заповед за обиск от полицията. 

По-късно двама от задържаните са освободени, като техни близки са принудени да заплатят по 3000 юана ($476). Всички останали са в различни центрове за задържане. 

Първото заседание на съда се провежда на 19 април. В хода на съдебното заседание адвокат от Пекин убедително доказва пълната невинност на своите клиенти, на основата на факта, че китайската конституция гарантира на своите граждани свобода на убежденията, и че не е налице нито един официален документ, който да забранява Фалун Гонг. Делото продължава повече от пет часа и завършва с прехвърлянето на съдебното заседание на 10 май.  

Всичките шест осъдени не се признават за виновни. Известно е, че двама от тях, Джао Хунбао и Ли Гуйюн, се готвят да обжалват присъдата.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Скоро след това управляващият режим в страната, ръководен по това време от Джянг Земин (Jiang Zemin), открива, че броят на поддръжниците на това движение е 70-100 милиона души, което надхвърля броя на членовете на Китайската комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружени с арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!