Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матю Литъл, Epoch Times

Събитията в Китай изпреварват парламентаристите

Мнозина са наивни спрямо същността на режима

Консерваторът парламентарист Роб Андерс, на снимката държащ реч по време на честванията на Денят на Фалун Дафа на Парламент Хил, каза за "Epoch Times", че повечето членове на парламента са наивни по отношение на китайския режим.
Консерваторът парламентарист Роб Андерс, на снимката държащ реч по време на честванията на Денят на Фалун Дафа на Парламент Хил, каза за "Epoch Times", че повечето членове на парламента са наивни по отношение на китайския режим. (Evan Ning/Epoch Times)

Консерваторът парламентарист Роб Андерс е загрижен, че много малко членове на парламента изглежда разбират значението на случващото се в Китай днес или истинската природа на китайския режим. „Китай е толкова обширен и неясен, че много хора – освен ако не са дълбоко заинтересовани – имат трудности в разчитането на знаците“, коментира той...

Управляващата в момента Китайска комунистическа партия (ККП) е в разгара на безпрецедентно политическо разместване на пластовете с попадането на съюзниците на бившия лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) под остри критики. Сред тези съюзници са бившият министър на търговията Бо Шилай (Bo Xilai) и шефът по сигурността Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), чието падение бе предречено от анализаторите на „Epoch Times“.

Джянг повиши и двамата заради ревностната им подкрепа на неговите кървави репресии срещу духовната практика Фалун Гонг.

Междувременно настоящият премиер Уен Джябао (Wen Jiabao) прави смели ходове, за да поведе Китай към демокрация, включително и наскорошната директива, която ще позволява регистрирането на политически партии в Китай.

Неотдавна добре осведомен източник разкри пред „Epoch Times“, че ключови лидери на режима са се съгласили да национализират войската, да съставят комитет за изготвяне на конституция, осигуряваща правото на сформиране на сдружения и политически партии, и да преразгледат кръвопролитията на пл. „Тянанмън“ и репресиите срещу Фалун Гонг.

Според споразумението също така ККП е приключила с времето си на управляваща Китай партия.

Тези сигнали са като сеизмични размествания в редиците на режима. В исторически план ККП е известна с безмилостната си хватка над властта – хватка, „бетонирана“ с милиони убити. Според някои изчисления броят на загиналите заради ККП от идването й на власт е между 65 и 80 милиона души.


Дипломация на чековата книжка

С бързия развой на събитията много парламентарни членове в Канада продължават да не са наясно с истинската природа на китайския режим. По думите на Андерс много от експертите, които действително разбират Китай, имат интерес от статуквото, докато останалите са били заблудени от режима.

„Смятам, че много хора биват купени в дипломацията на чековата книжка. Мисля, че Китай е много добър във воденето на хора в Китай и Шанхай, осигуряването на престой в петзвезден хотел и запознаването им с хора, които говорят отличен английски и ги извеждат нощем из града, “масажират” егото им и им предлагат бизнес сделки.“

Някои от парламентарните членове, с които разговаря „Epoch Times“, се чувстваха некомфортно да обсъждат разгръщащите се събития в интервю; малцина от тях обаче изглеждаха да следят случващото се отблизо. Част от парламентаристите, които са в тесни връзки с Китай, изглеждат относително ненаясно относно злоупотребите на режима.

„Проблемът е, че много от хората ни са наивни“, коментира Андерс.

По думите му едни от парламентарните членове, получили носещи печалба бизнес предложения, в които са вложили някакви пари, не се виждат като купени. Други от тях не искат да признаят пред жена на една трета от възрастта им, че са им предлагани услуги.

“Те не искат да погледнат истината в очите... Твърде горди са, за да признаят, че са били подлъгани.”


Изтънчено съблазняване

Андерс сравнява начина, по който чиновници са съблазнени от китайския режим, с това как Макензи Кинг е бил ъблазнен от Адолф Хитлер по време на посещение в нацистка Германия през 1937 г.

„Докато говорех с него, не можех да не се сетя за Жана д‘Арк. Той определено е мистик“, пише Кинг за Хитлер.

Андерс сравнява коментарите на Кинг с тези на канадски чиновници по адрес на Бо Шилай и други служители на китайския режим, известни със своята жестокост.

Той изрази съжалението си от този факт, като същевременно се съгласи, че на индивидуална база представителите на режима са вероятно действително способни, начетени и интересни събеседници.

„Но когато съдите режима и извършеното от него по отношение заграбване на чужда територия, преследване на дипломатически цели чрез демонстрации на военна мощ срещу съседи, изпращане на революционно настроени маоистки бунтовници в Непал, събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг, или по най-голям брой политически екзекуции в света и масивна система от затвори и трудови лагери – ето как трябва да бъде съден режимът.“

„Това е най-добрият начин да се съди режима – по действията му, а не по думите на лидерите в еднолични срещи.“

Андерс се надява, че умерените сили в Китай се надигат, така че да настъпи политическо разместване в страната, но е загрижен, че то може и да не е толкова мирно.

Независимо от това, според него Канада е задължена да подкрепя ценности като демокрацията и основните свободи в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!