Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гао Зитан, Epoch Times

Ху планира ядрото от лидери

Ху Джинтао, президент на Китай.
Ху Джинтао, президент на Китай. (Prakash Singh/AFP/Getty Images)

Вече е в ход изборът на нови членове за могъщия китайски Постоянен комитет на Политбюро, който ще бъде обявен на 18-тия конгрес на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), очакван да се проведе тази есен. След добро използване на последните политически скандали за елиминиране на своите политически врагове, лидерите Ху Джинтао (Hu Jintao) и Уен Джябао (Wen Jiabao) сега са в състояние да изберат членовете на Постоянния комитет и да циментират бъдещата си власт...

 
Седем от деветте места в Постоянния комитет на Политбюро, който управлява страната, се овакантяват за преразпределение. Благодарение на скандала с Бо Шилай (Bo Xilai), Бо и неговият ментор Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), който трябва да се пенсионира, вече не могат да упражняват влияние в Постоянния комитет като представители на фракцията на Джянг Земин (Jiang Zemin). Джоу Йонгканг, бивш шеф на вътрешните сили за сигурност, се казва, че е обект на вътрешно разследване.
 
Според наблюдатели подборът на кандидати за 18-тия конгрес на ККП зависи до голяма степен от ръководството на Ху и Уен, които държат сега централната власт за назначаване на членове в ръководното ядро ​​на Постоянния комитет.
 
Две вероятни кандидатури са тези на Линг Джихуа (Ling Jihua), член на кабинета на Ху Джинтао, и на Ху Чунхуа (Hu Chunhua), първи секретар на Централния комитет на Комунистическата младежка лига.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!