Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хсин-Юи Лин, Epoch Times

Призив в Sohu за сваляне на Джоу

Статията бе изтрита бързо, но нетизени разпространяват неин скриншот

Статия, че топ кадри на Китайската комунистическа партия (ККП) настояват за свалянето на Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), лидер на мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), се появи за кратко време в големия китайски Интернет портал Sohu , вероятно заобикаляйки държавната цензура...


"Джоу Йонгканг е на посещение в Шинджянг (Xinjiang), докато старши членове на ККП изискват неговото отзоваване", бе заглавието на статия, показана като заглавна в раздела за фондовия пазар на Sohu, топ китайски онлайн Интернет портал и водеща новинарска компания. Повечето китайци вземат новините си от подобни уеб портали.

В репортажа се цитират първо новини от държавните медийни “усти”, потвърждаващи, че Джоу е отишъл в западната провинция Шинджянг, за да се погрижи за въпроси, несвързани с неговия пост на лидер на КПЗВ. В Шинджянг Джоу "посети местни училища и ветерани", и една електроцентрала, се казва в статията.

След това материалът посочва, че 16 ветерани в ККП са написали отворено писмо до членовете на Политбюро, с настояване за отстраняването на Джоу и Лиу Юншан (Liu Yunshan, ръководител на Централния отдел за пропаганда).

Джоу "отиде против волята на народа" чрез подкрепата си на Бо Шилай (Bo Xilai), бивш началник на Чонгчинг (Chongqing) и централна фигура в няколко скандала, който бе отстранен от власт, заявява старши членът на ККП Ю Йонгчинг (Yu Yongqing), цитиран в репортажа. Лиу Юншан направи грешка, добавя той, защото насърчаваше грешна идеология.

Новината, че Джоу е разследван и властта му е иззета бе докладвана от чуждестранни медии.

Статията на Sohu за отстраняването на Джоу беше изтрита малко след като беше публикувана, но новината се разпространява бързо сред китайските нетизени.


Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!