Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Фенг, Epoch Times

Вестник на компартията агитира за политическа реформа

Рядко срещано посвещаване на цяла страница на политическата реформа, в. "People's Daily"
Рядко срещано посвещаване на цяла страница на политическата реформа, в. "People's Daily" (скрийншот)

Веднага след новината, че Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) е предал властта над китайския мощен апарат за обществена сигурност и е поставен под разследване, в. „People’s Daily“, в свой рядък ход, посвети цяла страница на „политическата реформа“...

Преди това ексклузивен репортаж на “Epoch Times” разкри, че премиерът Уен Джябао (Wen Jiabao) е обявил война на Джоу Йонгканг по време на събрание на Политбюро. Репортажът съобщава и че Джоу Йонгканг е бил „принуден да направи „признание“ пред колегите си от Постоянния комитет“ относно случая с Бо Шилай (Bo Xilai).

Статията на „People’s Daily“ изглежда да потвърждава, че Джоу Йонгканг е загубил властта. Тя е пълна със слогани като „защита на правата“ и „ограничаване на властта“. В нея директно се заявява, че „активното и благоразумно насърчаване на политическата реформа и развиването на социалистически демократични политики са трайната и преследвана цел на партията и страната“.

Ограничаването на властта и защитата на правата подсигуряват, че хората държат контрола, като същевременно подобряват жизнеността на партията и мобилизират „ентусиазма на народа“, посочва материалът.
Той предлага „самоуправление на народните маси“ чрез идеята за „Трите паралелни комитета“.

Властта на Трите комитета е съставена от контролния комитет по селските работи, селския партиен клон и селския комитет.

С други думи, нивата във властта биха помогнали на хората в Китай да осъществят по-голяма политическа автономия.

„Статията на „People’s Daily“ за политическата реформа, поместена на цяла страница, е ясна индикация за пръв път, че Ху Джинтао дава зелена светлина на политическата реформа на Уен Джябао“, коментира експертът по китайските въпроси Ши Зангсан (Shi Zangsan).

Epoch Times съобщи, че Ху Джинтао е настоял по време на събрание за необходимост от разследване срещу Джоу Йонгканг, и се е съгласил, че разследването ще е „справедливо“, но „тайно“. Този метод за разправа с Джоу е известен като „бавно варене на жаба“. Epoch Times отразява очакваното паане на Джоу седмици наред.

Тези прогнози започнаха с Уанг Лиджун (Wang Lijun), който потърси политическо убежище в американското консулство в Ченгду (Chengdu). Този ход на Уанг осигури падението на неговия шеф – бившия партиен секретар на Чонгчинг Бо Шилай, и протектора на Бо – Джоу Йонгканг.

Смята се, че Уанг е разкрил плана на Бо и Джоу за преврат срещу очаквания следващ китайски лидер Ши Джинпинг (Xi Jinping) с цел завземане на властта в рамките на две години. Бо бе изваден от играта няколко седмици след инцидента и в момента е под разследване.

Драматичният опит за бягство на Уанг Лиджун породи слухове (главно от вътрешните кръгове на партията), че властите започват разправа с Джоу Йонгканг.

Epoch Times отрази ексклузивно откритата конфронтация между Уен Джябао и Джоу Йонгканг по време на среща на Политбюро. В присъствието на ветерани на комунистическия режим премиерът Уен призовава за разследване срещу Джоу Йонгканг. Когато Джоу на свой ред настоява, че съпругата на Уен също трябва да бъде разследвана, Уен Джябао отговаря: „Едно разследване не би било проблем. Ако семейството ми и аз сме замесени в злоупотреби, веднага ще си подам оставката!”.
Оттогава Джоу Йонгканг и Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong), главата на Националния народен конгрес и близък съюзник на Джянг Земин (Jiang Zemin), са тихи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!