Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лин Фън

Висши партийци влизат в разпра по време на напрегната среща

Премиерът Уeн Джябао "обявил война" на националния шеф по сигурността

Китайският премиер Уен Джябао след пресконференция в Пекин.
Китайският премиер Уен Джябао след пресконференция в Пекин. (Lintao Zhang/ Getty Images)

Китайският премиер Уен Джябао (Wen Jiabao), известен като реформатор в Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП), и шефът на сигурността Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) — известен като хардлайнерът на хардлайнерите — са се спречкали по време на среща, състояла се наскоро. Докато този инцидент назрявал, в Интернет изтекоха неверни слухове, че Уен може да излезе в пенсия...


Източници, запознати със срещата, на която присъствали членове на Постоянния комитет на Политбюро, високопоставени партийци, военни лидери и пенсионирани кадри, твърдят, че това, което се е случило на практика, било по-сложно. Според тях, на тази среща Уен е „обявил война” на Джоу Йонгканг.  

Уен попитал Джоу за отношенията му с Бо Шилай и призовал за разследване по темата.

Тогава Джоу започнал да говори за слухове относно корупция, в която била замесена съпругата на Уен, и казал, че тя също трябва да бъде разследвана. „В противен случай разследвате само мен, а това не може да убеди останалите партийни членове”, отвърнал Джоу, съгласно изтеклата информация.

Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong), бивш вицепрезидент на Китай и съюзник на Джоу, показал охота да подкрепи разследване на съпругата на Уен.

Тогава Уен казал, че подобно разследване не е проблем. „Ако семейството ми и аз сме замесени в злоупотреби, веднага ще си подам оставката!”

Според изтеклата информация, идеята за това разследване не отишла по-далеч, защото щяла да застраши далечните роднини на Джянг Земин.  

Съпругата на Уен, Джанг Пейли (Zhang Peili), има бизнес с бижута. Основен съдружник в бизнеса е роднина на съпругата на Джянг Земин, Уанг Йепинг (Wang Yeping). Следователно едно разследване на съпругата на Уен би стигнало до съпругата на Джянг Земин, до нейните роднини и до клана на Джянг. Според източника на информацията, по този начин Уън отбил атаката на Джоу Йонканг и Зенг Чингхонг.

През февруари, Джоу Йонканг, началник на националните служби за сигурност в Китай, се превърна в проблем за президента Ху Джинтао и премиера Уен Джябао, и те трябваше да се справят с него. Източници твърдят, че когато Уанг Лиджун, дясната ръка на Бо Шилай, опозорен партиец и бивш партиен началник в град Чонгчинг, направи опит да дефектира в консултсвото на САЩ в град Ченгду на 6 февруари, той съобщил за план за преврат, организиран от Джоу Йонканг и Бо Шилай. Конспирацията целяла да осуети издигането на Ши Джинпинг (Xi Jinping) във властта и накрая да се отърве от него.

Джоу и Бо са обвързани с бившия партиен лидер Джянг Земин, който формира мощна групировка, целяща да гарантира безнаказаността за активното им участие в преследването на популярната духовна практика Фалун Гонг, особено в насилственото отнемане на органи от живи поддръжници на Фалун Гонг.

Напоследък от Китай изтичат новини по темата, което подхранва групата на реформаторите в партията и засилва натиска върху Джоу Йонканг. Източници твърдят, че Джоу се е опитал да отвърне на удара по време на срещата на Политбюро.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!