Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фракцията на Младежката лига се очаква да доминира следващото Политбюро

Новият Постоянен комитет на Политбюро на ККП се очаква да запази 9 места, но точният състав е все още е неизвестен

Ли Кечянг, вицепремиер на Държавния съвет на Китай, считан от фракцията на Ху Джинтао.
Ли Кечянг, вицепремиер на Държавния съвет на Китай, считан от фракцията на Ху Джинтао. 3 март 2012 г., Пекин, Китай. (Feng Li/Getty Images)

Точният състав на Постоянния комитет на Политбюро, върховният орган на управление на Китайската комунистическа партия (ККП) и Китай, е все още неизвестен, но което става все по-ясно е, че се очаква той да бъде доминиран от фракцията на Комунистическата младежка лига, политическият блок асоцииран с Ху Джинтао (Hu Jintao), според експерт по политиката на китайския елит...
 

Изследовател от Националната фондация за политически изследвания и експерт по Китай Чен Хуашенг (Chen Huasheng) каза наскоро за Централната новинарска агенция на Тайван, че сред съществуващите 25 членове на Политбюро, с изключение на Бо Шилай (Bo Xilai), който вече бе отстранен от длъжност, там има само 10 потенциални кандидата, които са квалифицирани да се присъединят към Постоянния комитет. Това са Ши Джинпинг, Ли Кечянг, Уанг Чишан, Ли Юанчао, Джанг Деджянг, Лиу Юншан, Уанг Янг, Лиу Яндонг, Ю Дженшенг и Джанг Гаоли (Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Qishan, Li Yuanchao, Zhang Dejiang, Liu Yunshan, Wang Yang, Liu Yandong, Yu Zhengsheng, Zhang Gaoli).

Макар Чен да смята също, че все още има слаба възможност броят на членовете да бъде намален от девет на седем, дори и тогава много от възможностите за избор най-вероятно ще са от лоялистите на Младежката лига.
 
В момента заместник-премиерът на Държавния съвет Ли Кечянг, партийният секретар на провинция Гуандонг Уанг Янг (Wang Yang), началникът на Организация отдел Ли Юанчао и ръководителят на Отдела за пропаганда Лиу Юаншан са приемани основно като принадлежащи към фракцията на Ху Джинтао. Всички те са бивши членове на Комунистическата младежка лига, масова организация на ККП за набиране на млади хора.
 
Чен също така посочи, че съдейки от миналия модел на политическа наследственост на всеки 10 години е най-вероятно от сегашното Политбюро да се появи 6-то поколение партийни лидери.
 
Той прогнозира, че възможните кандидати за 6-та генерация лидери в ККП са от фракцията на Младежката лига, включително Ху Чунхуа (Hu Chunhua) от Вътрешна Монголия, Джоу Чянг (Zhou Qiang) от провинция Хунан, Сун Дженгкай (Sun Zhengcai) от Джилин и Су Шулин (Su Shulin) от Фуджян.
 
Дали те ще бъдат издигнати като нови членове на Политбюро, или ще получат дори двойна промоция и и ще влязат и в Постоянния комитет на Политбюро предстои да се види.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!