Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Му Тоу, Epoch Times

Парите се харчат за погрешни неща, включително за репресии

Според експерти китайската средна класа понася главния удар от данъчното бреме на държавата.
Според експерти китайската средна класа понася главния удар от данъчното бреме на държавата. (AFP/Getty Images)

Фискалните приходи на Китай за 2011 г. официално надхвърлиха 10 трилиона юана (1,6 трилиона щ. д.), повечето от които са от данъци. Според експерти тази цифра показва, че макро данъчната тежест в Китай е твърде голяма...

По данни на китайското Министерство на финансите този размер на фискалните приходи е безпрецедентен, с увеличение спрямо предходната година от 22,6%. Увеличението на Брутния вътрешен продукт за същия период е 9,2% .

Професорът по финанси от Университета в Йейл Чен Дживу (Chen Zhiwu) изтъква, че ако се пренебрегне инфлацията, за периода между 1995 и 2010 г. бюджетният фискален приход на правителството се е увеличил десетократно за 15 години. За сравнение, нетният приход на глава от населението за градските жители се е увеличил едва 2,2 пъти, а за фермерите – едва1,7 пъти.

Според проучване на Гао Пейонг (Gao Peiyong), директор на Института по финанси и икономика на търговията към Китайската академия по социални науки, едва 6% от правителствените данъчни приходи за 2010 г. са от данъци върху индивидуалните доходи, а над 70% са от ДДС, потребителски, бизнес- и други индиректни данъци. С други думи, над 70% от данъците в Китай са платени от потребителите.

Макро данъчната тежест на Китай е дискутирана в медийното пространство и по-рано. През 2009 г. публикуваният от Forbes индекс Tax Misery класира Китай втори в света по данъчна тежест, изпреварен единствено от Франция.

По данни от репортаж на Southern Weekly от 13 март, повечето данъчни постъпления са от хората със средни или ниски доходи. Това означава, че средната класа понася тежко данъчно бреме.

Официалните медии и правителството обаче се опитват да представят друга картина, защитавайки данъчната тежест на Китай като „разумна“.

Данъците вдигат цените

В данъчна структура, базирана основно на облагания на приходи от търговски стоки, данъчните постъпления са предимно от ДДС и бизнес данъци, плащани от предприятията по време на циркулацията на стоките. Влиянието на ДДС върху цените на потребителските стоки се вижда при добавянето на 17% към цената на внасяните в Китай продукти.

От 2004 г. Китайската комунистическа партия (ККП) говори за „намаляване на структурните данъци“. Фискалните приходи обаче растат всяка година с над 10%  – по-бързо от растежа на БВП.

Премиерът Уен Джябао също обяви като един от приоритетите за тази година „прилагането на структурните данъчни съкращения“ по време на 11-тия Национален народен конгрес през март.

Причините за покачването на данъците

Чиновник от китайската данъчна система сподели пред Epoch Times, че ККП поставя индикатори за данъчни приходи на всяко ниво, започвайки от провинциалното. Всички единици за събиране на данъци, на всяко едно ниво, трябва да постигнат зададените цифри, базирани на данъчните приходи от предходната година за всяко ниво. Тези проектни цифри никога не са били намалявани. Ако целта не бъде постигната, кадрите в съответните отдели по приходите рискуват да загубят работата си.

Част от оплакванията относно високата данъчна тежест на китайския режим се отнася до начина, по който се изразходват парите. Според данни на китайското Министерство на финансите от 2009 до 2011 г. разходите на ККП за „обществена сигурност“ са с годишен ръст от над 70 млрд. юана (12 млрд. щ. д.).

Фискалният приход на провинция Ляонинг за 2011 г. е 159,1 млрд. юана. Това означава, че разходите по „поддържане на стабилността“ възлизат на 14% от фискалните приходи. Активното преследване на духовни групи също струва огромни суми. Някои изчисления сочат, че стотици милиарди юани са харчени ежегодно в кампанията на преследване срещу практикуващи Фалун Гонг, китайска духовна практика.

Недостатъчни социални грижи

В светлината на високата данъчна тежест, социалните грижи, предоставени от режима, са много по-ниски от тези в други държави.

Според Лиу Хуан (Liu Huan), зам.-декан на Таксационната школа към Централния университет по финанси и икономика, много разходи от сферата на обществените финанси – включително за социално осигуряване, медицински осигуровки, образование и др. – не покриват цялото население.

Като противоположен пример са северните европейски държави – там данъците са високи, но съответните предоставени услуги също са високи.

Ето защо китайците се оплакват, че за разлика от други държави, където парите се взимат от данъкоплатеца и после се използват в негова полза, в Китай те се харчат от чиновниците и дори се използват за насилствено потъпкване на китайския народ под маската на „поддържане на стабилността“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!