Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er, Epoch Times

Върховенството на закона в Китай "пълна глупост"

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Лиу Уеимин
Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Лиу Уеимин (R). (Ед Джоунс / AFP / Getty Images)

Нетизен: "Това е пълна глупост. Особено, изречението: "Китай е страна, управлявана от закона". Не можех да спра смеха си. Невинен гражданин е бил поставен под домашен арест и нетизени, отишли да го посетят, са били бити и ограбени. "Страна, управлявана от закона" е такава, безсрамна самохвалност”...


В следобеда на 2 май Гари Лок, посланик на САЩ в Китай, каза на чуждестранните медии, че ще придружи незрящия адвокат по човешките права Чен Гуангченг (Chen Guangcheng) от посолството на САЩ, където се е укривал, до болница в Пекин, в която да получи медицинско лечение.

Минути по-късно говорителят на Министерството на външните работи на Китай Лиу Уеимин (Liu Weimin) разпространи официално съобщение до медиите, в което настоя за извинение от правителството на САЩ заради намесата им в ситуацията.

В изявлението се подчертава, че Китай е страна, управлявана от закона и че всички легитимни права на гражданите са защитени от конституцията и законите.

Малко след това тези забележки бяха "бомбардирани" от китайските нетизени.

В миналото Чен бе осъден и хвърлен в затвора за четири години, след като изобличи насилието, използвано от местните власти в Лини (Linyi), провинция Шандонг, при изпълнение на държавата политика за "едно дете", включваща принудителни стерилизации и аборти.

След като присъдата на Чен изтече на 9 септември 2010, той и семейството му бяха държани под домашен арест и насилствено отделяни от външния свят.

На 22 април Чен успешно избягва от Шандонг и пристига в Пекин. С помощ от приятели той влиза в американското посолство в Пекин да търси помощ.

Домашният арест и съобщените злоупотреби с Чен са били извършени извън всяка правна рамка, което накара нетизени да осмиват официалните китайски изявления.

Нетизен писа: "Това е пълна глупост. Особено, изречението: "Китай е страна, управлявана от закона". Не можех да спра смеха си. Невинен гражданин е бил поставен под домашен арест и нетизени, отишли да го посетят, са били бити и ограбени. "Страна, управлявана от закона" е такава, безсрамна самохвалност.”

Снимки, публикувани в Интернет от китайски нетизени показват журналисти, чакащи на входа на болницата, до която Чен е бил съпроводен. Вътре в болницата стои голяма група полицаи, носещи метални шлемове. Нетизен осмива фотографията, казвайки: "[Чен е] най-важният пациент в Китай".

Друг нетизен на име "zhizime" сподели, че се просълзявал всеки път, когато мислел за ситуацията на Чен, в която китайски гражданин е преследван и пребиван в дома му и не може да потърси лекарска помощ в продължение на няколко години.

Имайки предвид поисканото от китайския режим извинение от правителството на САЩ, нетизен пита: "Кога ще се научат на срам?" Той добавя, че китайската държава е един "престъпен режим", "враг на цялото човечество".

Друг нетизен заявява: "Китайски гражданин не успява да намери защита в родината си и е принуден да избяга в посолството на друга държава, кой трябва да се срамува? Кой би трябвало да се извини за неспирните преследвания и обиди? Не ги ли е срам да твърдят, че Китай е "страна, управлява от закона"?.. ”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!