Китайски военен черен списък

Хиляди местни и международни организации, както и физически лица, са в черния списък

Пясъчна буря ударя Пекин.
Пясъчна буря ударя Пекин. (Feng Li/Getty Images)

Наскорошно кризисно заседание на Централната военна комисия на Китай е сложило в черен списък хиляди вътрешни и международни "враждебни", "анти-китайски" и "анти-комунистически" организации и физически лица, като приема и стратегии как да се справи с тях...
 

На 4-дневната среща на Централната военна комисията във военния лагер Ючуан Хил (Yuquan Hill) в Пекин, проведен в края на март, са присъствали лидери от централните министерства на правителството, Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), Министерството на обществена сигурност, Министерството на държавната сигурност и Управлението за поддържане на стабилността.
 
Топ лидерите на Китай, включително Ху Джинтао, Уен Джябао, Ши Джингпинг, Ли Кечианг и У Банггуо (Hu Jintao, Wen Jiabao, Xi Jingping, Li Keqiang, Wu Bangguo), също са присъствали.
 
Дискутираната на него тема е била контрамерки срещу вътрешни и международни организации, определени като враждебни, анти-китайски и анти-комунистически, според репортаж на хонконгското списание Trend.

Към края на февруари 2012 г. в черния списък, състоящ се от три категории, са събрани 422 вътрешни и международни организации и 5772 местни и чуждестранни физически лица.
 
Споменава се също така и за допълнителна група от над 1560 "незаконни политически организации", които са създадени в Китай от 2003 г. насам. За над 330 от тях са казва, че  са активни в горната част на политическата йерархия, включително и във вътрешния кръг на Китайската комунистическа партия (ККП) и Комунистическата младежка лига, както и в рамките на регионалните институции и държавни предприятия.


"Вражески сили"

От трите категории в черния списък първата е с надпис "Вражески сили", които трябва да се "атакуват и отстранят".

Срещу тези групи и индивиди трябва да бъдат взети мерки директно от КПЗВ и отдела по сигурността на Генералния щаб на КПЗВ, който от своя страна докладва пред Политбюро на ККП, Държавния съвет и Централната военна комисия.

Втората категория в черния списък също съдържа "вражески сили", но в допълнение към атакуващата стратегия се препоръчва и стратегията на "разделение и единен фронт";  само малък брой от целите са посочени за атакуване.

Тази категория е да се управлява от Министерството на обществена сигурност, Министерството на държавна сигурност и Управлението за поддържане на стабилност, като те трябва да докладват на КПЗВ.

Третата категория в черния списък съдържа групи и индивиди, с които трябва да се процедира чрез стратегия на "противопоставяне, диференциране и конвертиране". Но трябва да се използва и сила, ако тази група прекрачи определена граница.

Тази трета група трябва да е под контрола на провинциалните КПЗВ офиси, Бюрото за обществена сигурност, Бюрото на държавна сигурност и Управлението за поддържане на стабилност. Те докладват на провинциалните ръководители на ККП, Министерството на обществената сигурност, Министерството на държавната сигурност и Управлението за поддържане на стабилност.

Репортажът не назовава имена на отделни лица или групи от черния списък.


Статията на китайски език

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!