Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бернд Шнеевайс, Epoch Times

Приятел на слепия адвокат Чен Гуангченг пребит

Китайският режим е създал проблеми и на друг китайски защитник на човешките права. Този път жертвата е международно известен адвокат, Джянг Тяньонг (Jiang Tianyong), приятел на слепия адвокат Чен Гуангченг (Chen Guangcheng), когото е защитавал в съдебен процес през 2005 г. Посещавайки сега Чен в болницата Чаоянг в Пекин, Джянг е бил брутално пребит от полицията на Вътрешна сигурност. Адвокат Джянг е с почти увреден слух от тежкия побой...  

Джянг Тяньонг (Jiang Tianyong)
Джянг Тяньонг (Jiang Tianyong)
(фото: Epoch Times)

След като е бил пребит в болницата Чаоянг, адвокат Джянг Тяньонг едва може да чува - с едното ухо е почти напълно глух. Въпреки това пет агента по сигурността са го разпитвали. Джянг публикува на своя микроблог, че болницата Чаоянг - обикновено запазена за високопоставени кадри на Китайската комунистическа партия - ще бъде силно охранявана от сили за сигурност. На посетителите няма да им бъде позволено да видят Чен. Джянг пише: "Гуангченг и семейството му нямат никаква свобода. Когато някой повярва (на китайският режим, бел. ред.), със сигурност ще бъде измамен".
 

Джянг: Добре известен защитник на лишените от права

Джянг Тяньонг е един от най-известните адвокати на днешен Китай, който се застъпва за онеправданите групи. Освен защитата на Чен Гуангченг той е бил също така адвокат на лауреата на наградата “Сахаров” Ху Джя (Hu Jia) и на адвоката по човешки права Гао Джишенг (Gao Zhisheng).

Освен това той е един от малкото адвокати, които са защитавали практикуващи Фалун Гонг, преследваната от ККП медитативна практика, в най-малко 20 случая.
 
Джянг разяри китайските служби за сигурност, когато наскоро се срещна с френския и канадския посланик в Пекин. След това е сериозно заплашван, което не е ново преживяване за Джянг.

През февруари 2011 г. той е поставен под домашен арест и измъчван заради въвлечеността му с личности и въпроси, свързани с правата на човека.

Той е подлаган на побоища и различни изтезания. Така например служителите по сигурността са го държали на пейка за изтезания в продължение на 15 часа и са му нанасяли жестоки побоища.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!