Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минг Чен, Epoch Times

Над половината членове на Китайския народен конгрес са с чуждестранни паспорти

17-тия конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), 21 октомври 2007 г., Пекин. 

17-тия конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), 21 октомври 2007 г., Пекин. Слабо известен орган на партията, спечелил титлата "партийна централа №2". (Guang Niu/Getty Images)

Според изтекъл секретен доклад повече от половината членове на законодателния състав на Китай притежават чуждестранни паспорти, което прави дейността им в страната незаконна, тъй като всеки, който притежава задграничен паспорт, автоматично губи китайското си гражданство...

Доклад на Централната комисия за дисциплинарна инспекция, който изтече през март по време на двете годишни сесии, на Националния народен конгрес (ННК) и на Китайския народен политически консултативен комитет (КНПКК), съобщава, че националността на повечето от делегатите е под въпрос.  

Въз основа на данните за февруари 2011 г., 76,77% от членовете на КНПКК и 57,47% от делегатите на ННК притежават чуждестранни паспорти.

Китайското законодателство забранява на своите граждани да притежават двойно гражданство. Всеки, който притежава задграничен паспорт, автоматично губи китайското си гражданство. С други думи, съгласно закона много от присъстващите на двете сесии са били чужди граждани, представляващи китайските граждани.

Според Boxun, китайски дисидентски уебсайт в чужбина, китайският режим  е взел изтеклата информация много сериозно и е започнал голямо разследване с кодовото име "311", за да разследва всеки, който е работил по доклада или има достъп до него.

Boxun каза, че трима души са били арестувани във връзка с изтичането от 14 март и са били подложени на изтезания. Един от тримата е жена, които е родила само четири дни преди арестуването й, и всички са невинни, според поверителен източник на Boxun в Пекин.

Делегати и членове, чиято националност е под въпрос, включват много известни медийни личности и длъжностни лица, като например телевизионния водещ Янг Лан (Yang Lan) и заместник-генералния директор на People’s Daily, водещият пропаганден вестник на Китайската комунистическа партия (ККП). Съобщава се също така, че някои от делегатите са преместили членовете на семействата си и активи в чужбина.

Йе Джианнонг (Ye Jiannong), член на КНПКК, каза в интервю за Beijing Morning Post, че въпросът с двойното гражданство е станал неписано правило.

Новината беше препубликувана хиляди пъти от нетизени, които я намират за невероятна.

Джао Чидженг (Zhao Qizheng), говорител на КНПКК, отрече твърдението, че който и да било делегат притежава задграничен паспорт.

Но много китайски блогъри отказват да му повярват и питат как може да е проверил това в така кратък срок. Някои напомнят, че китайските медии често съобщават за корумпирани служители, хванати в притежание на чуждестранни паспорти под различни имена, след като са били арестувани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!