Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Ху отдавна иска да разреши въпроса с Фалун Гонг

Танг Бочиао (Tang Boqiao)

Танг Бочиао (Tang Boqiao) (Снимка предоставена от Танг Бочиао)

Лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП) и Китай Ху Джинтао мисли от дълго време как да разреши положително въпроса с Фалун Гонг , медитативна практика, забранена от предишния лидер Джянг Земин (Jiang Zemin)...

Танг Бочиао (Tang Boqiao), живеещ в САЩ известен експерт по Китай, демократичен активист, участник в студентските протести през 1989 г., каза в интервю пред телевизия NTD, че през 2009 г, Ху Джинтао е изпратил при него свой емисар, който го поканил да стане съветник за мозъчния център на лидера Ху, за решаване проблемите на Китай, включително и на въпроса с Фалун Гонг.

Според Танг по въпроса с Фалун Гонг китайските власти вече са "яхнали тигъра, от който няма слизане" (китайска поговорка, означаваща патово положение).

Преследването на Фалун Гонг е започнато през 1999 г. от предшественика на Ху Джянг Земин с еднолично решение. Тази политика на преследване отдавна създава много проблеми не само за страната, но и за ККП, тъй като изисква значителни финансови и човешки ресурси, поради големия брой последователи на Фалун Гонг и тяхната решимост да отстояват и защитават своите убеждения.

Танг каза, че на фона на всички тези проблеми дошлият при него доверен човек на Ху Джинтао го помолил да стане съветник и го уверил, че всички негови мисли и идеи ще бъдат представени на Ху.

Когато емисарят съобщил за целта на посещението си, Танг го запитал: "Тъй като принадлежа към опозицията, не означава ли това, че искате да ме купите?"

На което пратеникът на лидера отговорил: "Вие имате много независими възгледи и становища за Фалун Гонг, за дейността на опозицията и за бъдещето на Китай, а освен това изглежда да чувствате голяма отговорност пред страната, затова бихме искали да знаем Вашето мнение, например, за това как да решим проблема с Фалун Гонг".

Според Танг мъжът от Пекин казал, че Ху Джинтао отдавна иска да разреши въпроса с Фалун Гонг.

"Пристигналият с посланието даде много ясно да се разбере, че мозъчният център, за който говори, е под прекия надзор на Ху Джинтао. Комунистическата партия разполага с общо седем мозъчни тръста. Казах му, че нямам степени като сътрудниците на Академията за социални науки. Посланикът отговори, че тази Академия сама по себе си не е нищо, това е просто научна институция. Този център предоставя съвети директно на Ху Джинтао и ако стана негов съветник всички мои предложения ще бъдат незабавно съобщавани на генералния секретар, което ще помогне за решаването на въпроса с Фалун Гонг и други проблеми", - каза Танг.

Емисарят на Ху също изразил мнение, че Фалун Гонг се явява "неразрешим случай" и че дори ако Ху Джинтао искрено искал да реши този проблем, това изглежда невъзможно, тъй като поддръжниците на Фалун Гонг изискват премахването на комунистическата партия, а режимът не иска това. Тоест Ху би искал да реабилитира Фалун Гонг, но последователите на тази практика не са съгласни.

След тези думи Танг предложил на пратеника да се освободят всички затворени последователи на Фалун Гонг и да се види какво ще стане след това.

На това пекинският пратеник веднага отвърнал: "Ако всички те бъдат освободени, това е твърде голяма стъпка и с нея няма да се съгласят хората на Джянг Земин. Това решение ще е невъзможно да се приеме, дори и Ху да иска да го направи".

Това не е първото доказателство, че във висшите ешелони на ККП мислят как да спрат тази разточителна и неефективна политика на репресии над десетки милиони китайски граждани, които практикуват медитативната практика Фалун Гонг.

Наши източници в Пекин съобщиха, че премиерът Уен Джябао е говорил на закрити заседания в Джоннанхай (китайският Кремъл) многократно за реабилитация на Фалун Гонг.

Според източници на Държавната комисия по развитие и благоустройство за осъществяване преследването на Фалун Гонг комунистическият режим използва около една четвърт от БВП на Китай.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години, поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Скоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин, открива, че броят на практикуващите Фалун Гонг надминава 70 млн. души, което надхвърля броя на членовете на комунистическата партия, като популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. ККП обявява Фалун Гонг извън закона. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружени с арести, затвори и мъчения, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!