Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ариел Тян, Epoch Times

Китайският "цар" на сигурността с неочаквана самокритика

Речта на Джоу Йонгканг по време на партийна обучителна сесия показва подчинение спрямо Ху Джинтао и Уен Джябао

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на комунистическата партия, може да последва протежето си Бо Шилай в изгонването му от всички партийни постове.
Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на комунистическата партия, може да последва протежето си Бо Шилай в изгонването му от всички партийни постове. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Неотдавнашна реч от партийния „цар” на сигурността Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) ефективно отрече извършената от него досегашна работа и показа подчинение спрямо настоящите лидери, с които е в пререкание, според анализатори...


Държавната информационна агенция Xinhua публикува на 24 април статия на Джоу Йонгканг, секретар на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) на Китайската комунистическа партия (ККП) и член на могъщия Постоянен комитет на Политбюро.

Статията е реч, държана от Джоу по време на обучителна сесия на КПЗВ на 26 март 2012 г.

Малко след слуховете за опит за преврат в Пекин на 19 март, британски и японски медии изказаха вероятност за задържане на Джоу. Речта му е държана около това време, въпреки че до 24 април не бе публикувана от Xinhua, „устата“ на ККП.

Анализатори намират този материал забележителен.

Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang), експерт по китайските въпроси и коментатор за Voice of America, заяви: „Джоу Йонгканг спомена Ху Джинтао четири пъти в речта си и даде съвета „да се обединим около централния комитет на ККП с другаря Ху Джинтао като генерален секретар“.“

Това е промяна в тона от досегашната позиция на Джоу, противопоставяща се на настоящото ръководство. Репортажи обвиняват Джоу в заговор за сваляне на ръководството с помощта на неотдавна изгонения чиновник Бо Шилай.

Базираният във Вашингтон независим експерт по китайските въпроси Ши Кангшанг (Shi Cangshang) заяви: „Това беше съвсем различно от речта, която Джоу Йонгканг даде на 22-рата пленарна сесия на КПЗВ в Пекин. Той изцяло препозиционира КПЗВ и в статията отрече из основи всичко, което е направил. … Ако тя е написана от самия Джоу, изглежда абсолютно невъзможно за него да пише такива думи. Това означава, че той отрича всичко, което е направил през годините.“

На 26 март, когато Ху Джинтао замина за Сеул, на лоялните към Джоу в системата на прилагане на закона, включително и в Народноосвободителната армия, бе наредено да присъстват на обучителните сесии в Пекин.

По-рано, на 20 март, партийни секретари на КПЗВ над ниво областен ръководител бяха свикани на обучителни сесии близо до Пекин. Според коментари на анализатори в мрежата това е начин за предотвратяване на всякакви неблагоприятни ходове на лейтенантите на Джоу из страната. Те посочват, че подобна стратегия е използвана, когато Мао Дзедун е решил да неутрализира Лин Бяо (Lin Biao) по време на Културната революция.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!