Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румяна Милева, StandartNews

Влезте във форма със салата от глухарче

София. Не се депресирайте, ако сте подредили пролетния си гардероб и половината дрехи не ви стават. За две седмици можете да влезете в тях, ако включите в дневното си меню салата от глухарче, твърди Еньо Миланов, по-известен като Симеоновския лечител. Той припомня, че още в древността е било известно, че листата на жълтото цвете регулират телесното тегло, тъй като стимулират дейността на червата, подпомагат преработването на мазнините в черния дроб, ускоряват обмяната на веществата. Зелената маса има и освежаващо и тонизиращо действие, тъй като е богата на витамин С. 

Глухарчето предпазва от образуването на камъни в жлъчката и бъбреците, прочиства кръвта, намалява кръвната захар. Поради многобройните здравословни ползи салатата от това целебно растение традиционно присъства на пролетната трапеза в Германия, Франция и други страни. Там нежните листа лесно могат да се намерят на пазара. У нас все още битува мнението, че глухарчето е плевел, който разваля тревата и трябва да се унищожава или в най-добрия случай да се дава на кравите. Затова е цяло чудо да се намери по сергиите. Най-сигурно е да си наберете билката собственоръчно. Внимание! Изберете чисто място -

далеч от уличния прахоляк

и пътя за разходка на домашните любимци. Такива места в града почти не се намират. Дори и парковете не правят изключение. Единствената възможност остава разходката в планината или тихо селце, където цветето със слънчева главичка расте на воля. Прясно откъснатото растение се измива добре и се накисва за половин час в солена вода, след което се изплаква. Листенцата се нарязват на едро, за да се запазят витамините. Подправя се със сол на вкус, олио или зехтин, малко оцет или няколко капки лимон. Салатата става още по-силна, ако се прибавят пресни листа от коприва, иглика и киселец, обяснява билкарят. Копривата съдържа витамините А, В, Р, Е, К и желязо, затова е много подходяща при анемии и авитаминоза. Богата и на други микроелементи - калций, калий, манган, цинк, магнезий, мед. Игликата,

известна като цветето на Христос

освен витамин С съдържа и  витамин А, действа освежаващо, разхубавяващо и успокояващо. Коренчетата Primula (латинското наименование на игликата, което показва, че тя разцъфтява първа на пролетните лъчи) помагат при трудно уриниране, подагра, шипове, бронхит и астма.  Към пролетната салата може да прибавите няколко стръка зелен лук и магданоз. Украсете витаминозното блюдо с резенчета варено яйце, маслини или репички. Салатата е подходяща за вечерно блюдо, гарнирана с парче сирене, отбелязва Еньо Миланов.

Обмяната на веществата се подобрява и ако сдъвквате бавно, в мълчание и благодарност всяка хапка. Сутрешните и вечерните контрастни душове в рамките на 15 минути също раздвижват кръвта. Ако прибавите към горните съвети и 20-минутен комплекс от дихателни упражнения, съвсем скоро и най-близките няма да ви познаят.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!