Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владимир Симеонов StandartNews

Село Лъжница иска да се прекръсти на Парламент

Зевзеци канят политици на състезание по надлъгване

Лъжница. Първи април да влезе в официалния календар на празниците на Лъжница, предлагат селяните. На този ден те по традиция канят политиците на конкурс по надлъгване. В интерес на истината те съзнават, че противникът е опасен. Допускат, че е напълно възможно да загубят надпреварата. Засега обаче от другия отбор не се е явил никой: нито министър, нито депутат. А тук за тях ще има чудни условия. Могат да лъжат непрестанно и да се оправдават с името на селото. 
 
Другоселците често подхвърлят на лъжничани, че вече е време да сменят табелата на селото с нова. Вместо Лъжница на български и на английски да изпишат Парламент. Било същото, само че звучало по-модерно. А и в парламента пада голяма "лъжница". Всеки наш гост трябва да знае, че рискува да бъде излъган, ако дойде точно на първи април. Като нищо ще го преметнат нашите артисти, казват местните хора.

Най-голям майстор в жанра е 76-годишният бивш пехливанин Рашид Хаджиев. Пригласят му повече от успешно 45-годишните Рамзи Шикиров и Рамадан Буковски. Трио "R" е прочуто в целия Неврокопски край. Канят ги на събори и селски празници, за да съборят от смях публиката. Мъжете сами си готвят сценария, сами са си режисьори. Тяхна грижа са и костюмите, прическите и цялостната визия на всяка сценка.

За тях най-важното е да не доскучават. Затова всяка година излизат с нова програма. Тримата актьори са пълни лакърдии. Произведени са в "селски артисти", което е местно звание, идентично на "народен артист". И има защо. Заради изкуството те стават булки и младоженци, свекърви, зетьове, борци, ловци, рибари...

Тук лъжата е на мода само един ден в годината. Докато при политиците тя няма почивен ден. Затова ще ни е трудно да се преборим с тях, но поне ще се опитаме, реди Рамадан. Той мисли, че името на селото спокойно може да бъде изписано на сградата на Народното събрание.

В неделя триото ще се превърне в дует. Наскоро починала майката на третия актьор Рамзи. Заминал в Турция за няколко дни. "Върне ли се, ще му помогнем, но днес ще ни липсва. Той играе много добре женските роли", споделя Рамадан.

76-годишният Рамадан е убеден, че и днес крак на политик няма да стъпи в селото. Кани ги вече десетина години, загубил е надежда. Съселяните му го наричат Настрадин Ходжа. За него най-важно е човекът да отпусне душата си и да се засмее. Признава, че най-много лъжи са излезли от собствената му уста. Националната му класация изглежда така: Републикански шампиони в лъжата са политиците, следвани от ловците, рибарите и борците.

"С Рамзи и Рамадан сме нещо като лични лекари за съселяните си. Всеки има по малко над 500 пациенти. Лекуваме ги не с илачи, а със смях и весели истории", твърди бай Рашид. "Който се смее, зло не мисли", това е неговият основен девиз. Като борец участвал в българския филм "Мера според мера".

Навръх празника на хумора и шегата бай Рашид се чуди къде да отиде, за да радва хората. Те почти не вярват, че е самоук. Прилича им на професионален артист. "Не мога без смях и ден. Изляза ли из селото, трудно се прибирам по светло. Все ме спират. Разказвам щуротии", обяснява Рашид. От кръчмата се прибира винаги трезвен.

"Жено, чист съм. И катаджии да ме спрат да духам, няма проблем. Не съм близвал алкохол", нарежда в такива случаи. Ходи в пивницата не да мята ракии, а лафове и шеги. "На повикване съм. Ако вземах пари за смеха, досега да съм забравил беднотията", споделя пенсионерът.
С пехливанските борби се захванал, когато бил 13-годишен. Стотици пъти се е борил по ливадите на Пирин. "Бях овчарче. Борехме се с връстниците. Старите чобани ни учеха. Покрай играта станах пехливанин. Що кочове, телета, кози и агнета съм спечелил, не можеш ги преброи", казва спортистът.

В цялата околия го познават и като артист, и като пехливанин. Отказал се от борбите на 57. За Рашид ден без смях е нощ. Затова е все засмян. "Закъде сме, ако в този тежък живот не разтушим душите си? Тялото си можеш да умориш, но не и душата. А за да е жива тя, трябват и смях, радост, веселба", категоричен е "селският артист" от село Лъжница.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!