Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руслан Йорданов, StandartNews

Будят нахапания професор днес

Ботьо Тачкщов съветвал ООН, пробвал да доведе инвеститори у нас след 1989 г.

София. "Когато се запознах с проф. Ботьо Тачков през 2009 г., ми направи впечатление на много жилав човек. Белязан от страданията и нелекия живот", разказа пред агенция Стандарт Нюз писателят Константин Еленков. Завърналият се от Америка го помолил да редактира и издаде автобиографичния му роман "Орис", в който описва Перник по царско време.

"Тачков предложи за заглавие на целия епос "Записки по българските страдания". "Тогава ми се стори зловещо, но след ужасния инцидент с кучетата ми звучи нормално", допълни Еленков. "Орис" бил първият опит на дългогодишния емигрант в художествената проза. Преди това проф. Тачков е издал икономически книги, които се радват на голям интерес сред публиката - "Икономически реформи в български вариант", "Пари на борсата" и "Изповед на един борсов спекулант".

"Ботьо беше позабравил българския. Беше сдържан, стегнат и наперен - типичен борсов играч", разказва Константин Еленков. Писателят включва професора и във филмовата си поредица "Перник и перничани". "Идеята на филма и на книгата "Орис" беше да направя реабилитация на миньорския град. Перник да бъде представен в истинската си светлина през погледа на старите поколения от значими личности", разказва Еленков. И се моли проф. Тачков да оцелее. 

Краката на зверски нахапания професор са спасени от ампутация, въпреки че 60% от тъканите по тях са изгризани, научи агенция Стандарт Нюз. Лекарите от Военномедицинска академия-София (ВМА) обясниха, че днес ще се опитат да изведат Ботьо от медикаментозната кома.

Писателят Константин Еленков разказва, че икономистът е свикнал с тежките изпитания. На младини Тачков работи в рудниците. "Прекарах живота си под земята. Обиколих всички мини в България", спомня си той. По време на Втората световна война попада в Белград и се влюбва в красивата сръбкиня Мира. След завръщането му в родината обаче властите затварят границите между двете държави и Ботьо загубва любимата си. Прелестите на комунистическия режим в България обаче не му понасят и през 1962 г. бяга в Америка.

В САЩ започва като работник в козметична фирма - разопаковал сандъци със сурови материали на конвейер. Само след няколко месеца оценяват качествата му и го обучават за мениджър. Години по-късно се превръща в икономическо светило в световен мащаб. Проф. Тачков е поканен за член на икономическите факултети в университетите на Колумбия, Мериланд, Флорида. Известно време е президент на инвестиционна банка на "Уолстрийт" и съветник по развитие на индустрията на американското правителство. В това си качество е посещаван от много чуждестранни делегации, в това число и от една българска през 1974 г. На родните индустриалци той препоръчва да затворят "Кремиковци".

Бил е икономически съветник от ООН за Индонезия. Носител е на престижни награди като "Елеонор Рузвелт" от ООН и "Фулбрайт".
Ученият идва след дългогодишно отсъствие в България през 1992 г., но постоянно живее у нас едва от 3 г. Казва, че се е срещал и с министри от първите кабинети през 90-те. "Бях уредил много инвестиционни проекти за България в екологията и в земеделието. Но цялата програма пропадна, защото държавната администрация не се интересуваше", посочва той пред "IPernik".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!