Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Йошен Чен и Динмари Лансфорд, Epoch Times

Бивши партийни членове от Укан – задържани и разпитвани

Жители държат банери по време на протест в Укан, провинция Гуангдонг, 19 декември 2011 г., изисквайки централните власти да предприемат действия за незаконното присвояване на земя и смъртта на задържан местен лидер.
Жители държат банери по време на протест в Укан, провинция Гуангдонг, 19 декември 2011 г., изисквайки централните власти да предприемат действия за незаконното присвояване на земя и смъртта на задържан местен лидер. (STR/AFP/Getty Images)

Китайските комунистическа власти са наказали осем от деветте членове на предишния комитет на Укан (Wukan), според скорошно обявление. Саморазправата и корупцията на чиновниците, характерна за китайските села, доведоха до местен бунт, който бе отразен от международните медии в края на миналата година...

Осмината са задържани на 20 април от Комисията за дисциплинарна инспекция на Луфенг, агенцията, която се занимава с вътрешната партийна корупция, незаконната продажба на земя и лошото финансово управление. Луфенг е административната област, в която е разположен Укан, в южната крайбрежна провинция Гуангдонг.

От бившия партиен секретар на селото Шуе Чанг (Xue Chang) са конфискувани 30 хил. щ.д. незаконни приходи, според Xinhua. Ръководителят на бившия комитет на селото Чен Шуний (Chen Shunyi) също е изключен от комунистическата партия. Други шест чиновници също са наказани. Всички осем са под „шуанггуи“, тайна вътрешна партийна процедура за справяне с проблематични чиновници.

„Шуанггуи“ само по себе си е незаконно, според експерти. Хао Джингсонг (Hao Jingsong), основател на Адвокатския център в обществен интерес (Public Interest Lawyer Center) в Пекин, каза за Гласът на Америка, че „шуанггуи“ – което включва задържане и разпитване – не е законова мярка, а дисциплинарна мярка, използвана от Китайската комунистическа партия (ККП). Докато не е разрешено от закона, всяко ограничаване на личната свобода е незаконно, отбелязва той. Централната дисциплинарна инспекционна комисия наскоро направи същото с посрамения партиен кадър Бо Шилай (Bo Xilai).

От септември миналата година жителите на Укан започнаха да протестират срещу продажбата на земя от бившия комитет на селото. Те продавали колективна земя за лична печалба, твърдят жителите. Жителите накрая се разбунтуваха, изгонвайки бившите лидери от селото и създавайки свой собствен комитет. Комитетът на селото по-късно е разпуснат от чиновници на комунистическата партия, които проведоха избори, за да сформират още един нов комитет.

Коментарите се съсредоточават върху това дали случилото се в Укан, където жителите изглежда имат свой собствен, чист, избран с избори комитет, управляващ поне част от техните работи, може да даде модел за демокрация на това ниво в Китай – и дори дали този модел ще може да се приложи на по-високите административни нива на управление. Жителите на Укан обаче все още трябва да разрешават притесненията си, свързани със земята. Непосредствено до всеки селски комитет има партиен комитет, който контролира селския комитет и не е обект на народен надзор. А в случая с Укан насилствената смърт на бившия лидер на селото Шуе Джинбо (Xue Jinbo) все още предстои да бъде разрешен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!