Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Принудителното изтегляне на Google от Китай замислено от Бо Шилай и Джоу Йонгканг
- Част 2

Част 1

Картичка, писмо и цветя са поставени на логото на Google в пекинската сграда на компанията на 23 март 2010 г. – деня, в който Google обяви намерението си да затвори китайскоезичната си търсачка в континентален Китай.
Картичка, писмо и цветя са поставени на логото на Google в пекинската сграда на компанията на 23 март 2010 г. – деня, в който Google обяви намерението си да затвори китайскоезичната си търсачка в континентален Китай. Нов доклад описва как "царят на сигурността"Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) и Бо Шилай (Bo Xilai) са крояли планове с китайската търсачка Baidu да използват Интернет за атаки над опонентите си. (Feng Li/Getty Images)

Подкупи и очерняне

Краят на порнографските критики към Google, поставен от Уен Джябао (Wen Jiabao) и Ши Джинпинг (Xi Jinping), става причина за несигурност и недоволство от страна на изпълнителния директор на Baidu, Ли Янхонг (Li Yanhong). През юли 2009 г. китайскоезичната търсачка Baidu вече не позволява очернящи Ши Джинпинг новини да се появяват в резултатите от търсене...

Бо Шилай (Bo Xilai) има друга идея за привличането на Baidu в плана си. Той е провел кампания „Удар по черното“ в Чонгчинг. Докато кампанията му е обявена като удар по мафията, според критиците тя е начин за заграбване богатството и авоарите на уважавани бизнесмени.

Бо инструктира четири предприятия в Чонгчинг да дарят парите, получени от „Удар по черното“, на Baidu в знак на подкрепа към предоставяните от търсачката услуги. В края на 2009 г. приносът на тези четири предприятия към Baidu е общо 230 млн. юана (36 млн. щ.д.)

В края на октомври 2009 г. Бо моли зам.-президента на чонгчингския клон на Baidu да предаде съобщението му до Ли Янхонг: „Имам начин. Google със сигурност ще се оттегли от Китай.“

През октомври 2009 г. Baidu отново разблокира негативните новини за Ши Джинпинг.

Хакването на Google

В средата на декември 2009 г. хакери в Китай атакуват Gmail на Google и открадват интелектуална собственост на компанията. Те действат под ръководството на Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang).

За да подведат обществеността, хакерите атакуват и други 20 компании в сферата на финансите, науката и технологиите, комуникациите и химията. Те разбиват и Gmail акаунтите на голям брой активисти за човешки права.

Според източници от Google използваният хакерски метод е бил много сложен. BBC информира, че хакерите са се възползвали от слабост в in Internet Explorer за атаките си над Gmail.

От Google не конкретизират, че атаката е инициирана от Китайската комунистическа партия (ККП), но инженери на компанията проследяват атаката до китайски държавни агенции.

Изправен пред подобни враждебни атаки и техники за сплашвания, Google не се предава. На 12 януари 2010 г. компанията публикува в официалния си блог съобщение под надсловНов подход към Китай, китайскоезичната версия на което е публикувана на 23 март в полунощ.

„Решихме, че вече не желаем да продължаваме да цензурираме резултатите си на Google.cn и така през следващите няколко седмици ще обсъдим с китайското правителство базата, на която бихме могли да оперираме една нефилтрирана търсачка в рамките на закона, ако това изобщо е възможно“, заявява Google.

В изявлението си Google посочва,  че хакването на „поне 20 други големи компании“ и на Gmail акаунтите на активисти на човешките права налага преразглеждане на приемливостта на бизнес операциите на компанията в Китай.

На 29 юни Google оповестява, че пренасочва автоматично всеки, използващ Google.cn, към Google.com.hk – хонконгската, нецензурирана търсачка. На този етап Google е изтеглил основния си бизнес от Китай.

На 13 януари, ден след първото съобщение на Google за новия му подход към Китай, главният продуктов дизайнер на Baidu, Сун Юнфенг (Sun Yunfeng), пише постингът „Относно изтеглянето на Google от Китай“ в личния си блог. Тази публикация е широко разпространена под надслов „Google ме отвращава“.

Сун описва Google като неетична компания, напуснала Китай заради икономически облаги. По думите му възражението срещу хакнатите акаунти е само претекст за едно мотивирано от печалба решение – причината за неговото „отвращение“ от Google.

След получаването на много коментари, Сун изтрива поста си. Препубликациите също са отстранявани една след друга. Смята се, че зад това стои Baidu, поради натиск от различни места.

Същевременно Джоу и Бо направляват държавните медии да публикуват обширно статии за изтеглянето на Google поради икономически ползи. Тази информация прониква и в китайско- и англоезичните медии извън Китай. В резултат на това общото обществено внимание за изтеглянето на Google е отвлечено от действителните събития.
Оттогава Baidu успешно превзема освободения от Google пазарен дял.

Онлайн кампания

През март 2010 г. Бо Шилай и Джоу Йонгканг организират друга среща с Ли Янхонг. Според следователски доклади на Комитета за дисциплинарна инспекция (КДИ) на ККП, те са представили „много подробен план за мощна кампания срещу Ху Джинтао, Уен Джябао и Ши Джинпинг“.

Baidu все още запазва политиката си на блокиране на негативна информация при търсене на Ху Джинтао, Уен Джябао и Ши Джинпинг на китайски, според изявление от КДИ. Но негативна информация може да бъде намерена при търсене на „hujintao“, „wenjiabao“ и „xijinping“, изписани директно на пинин.

Всяка нощ, след 1 часа през нощта пекинско време, Baidu News, Baidu Zhidao (Baidu Ask), Baidu Tieba (Baidu Post) и Baidu Kongjian (Baidu Space) се пълнят с негативна информация срещу тримата лидери. Повдигат се въпроси и се предоставят отговори със снимкови доказателства, които привличат коментари на форумните участници.

След това, към 8 часа сутринта, всички негативни коментари изчезват. Понякога, ако човек напише името на някого от тримата на сайта на Baidu, той дори е пренасочван към страница, според която резултати от търсенето няма.

Много форумни потребители и известни личности, подмамени от негативните публикации на Baidu за комунистическите лидери, отправят похвали в микроблогове към търсачката за нейната откритост. Тези постинги обаче са незабавно изтривани от хост уебсайтовете. Наети от Бо и Джоу Интернет шпиони декларират, че причината за премахването им е натиск от „съответния отдел“.

Бо и Джоу успешно използват плана за широко разпространяване на слухове чрез Baidu, включващи случаи на корупция със сина на Ху Джинтао и този на Уен Джябао, както и твърденията, че дъщерята на Ши Джинпинг има сексуални връзки с няколко западняци. Китайските форумни потребители са добре запознати с тези обвинения.

След инцидента с Уанг Лиджун (Wang Lijun) Ху и Уен затегнаха контрола над Джоу и Бо – и двамата в момента са подложени на разследване от партията, а много от стоящите зад конспирацията на Джоу, Бо и Baidu, бяха извадени на светло.

Министърът по пропагандата Ли Чангчун (Li Changchun) обаче остава солиден поддръжник на Baidu. По време на среща на Постоянния комитет на Политбюро Ли заявява, че „Baidu е китайският национален бранд в Интернет. Репутацията му не трябва да бъде опетнявана.“ Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong) и Джанг Дежянг (Zhang Dejiang), назначен на мястото на Бо в Чонгчинг, също присъстват на тази среща и споделят мнението на Ли.

На тази среща Ху, Уен и Ши настояват за стартиране на „прочистване“ на Baidu, но Ли предлага слуховете да бъдат проследени до източниците им.

В резултат на това, на 31 март информационна агенция Шинхуа (Xinhua) съобщава, че близо 1000 души, обвинени в разпространяване на слухове, са арестувани за публикации в микроблогове на Sina и QQ.com. Главни уеб портали са „критикувани и наказани“, като например Sina Weibo деактивира функцията си за коментари за четири дни, докато извършва работата по „централизация и разчистване“. Това прекъсване в дейността на уеб порталите е в полза на конкурентния Baidu.

Неотдавна последователи на Ху и Уен разшириха влиянието си в Baidu. Цензурирани фрази като „Shen Yun Performing Arts“, „4-ти юни“, „Фалун Гонг“, „отнемане на органи“, т.нар. „самозапалвания на Тянанмън“, „престъпленията на Бо Шилай и съпругата му“ и „тъмното минало на Джоу Йонгканг“ бяха временно разблокирани.

Първоначалните подготовки за щателно разследване на Baidu са направени. „Да го поставим така: натискът за прочистване на  Baidu е по-голям от този за разследване на Бо Шилай. Ако това не бъде направено добре, някои държавници ще загубят работата си и ще се създаде риск от провокиране на регионални шефове“, заяви вътрешен източник от Комитета по дисциплинарна инспекция. Хората, които знаят какво става зад кулисите на китайския Интернет, разбират огромната важност на тези думи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!