Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

В Китай могат да се отказват от ККП с "Туйданг"

Страница от "Baidu" с по-рано забранено съдържание за движението "Туйданг" ("Отказване от партията")
Страница от "Baidu" с по-рано забранено съдържание за движението "Туйданг" ("Отказване от партията")

В китайския интернет, чието съдържание се следи стриктно от все още управляващия комунистически режим, неочаквано бе позволен достъпа до поредната забранена тема, този път най-чувствителната за Китайската комунистическа партия - движението "Туйданг" ("Отказване от партията"). Фракцията на Джианг Земин търпи поражение...
 
На 23 април китайски читатели на нашето издание съобщиха, че с търсачката Baidu е открит достъп до брошура, озаглавена "Излез от партията, спаси живота си".
 
В тази брошура с помощта на картини с надписи се обяснява как комунистическата партия мами китайския народ, как го потиска, използва средствата му за лична изгода, как и за какво контролира медиите, както и значението на отказване от организациите на тази партията преди режимът да падне.
 
Картините разкриват най-високопрофилните случаи на фабрикуване на лъжи от комунистическия режим, които са в основата си свързани с фактите на репресии срещу десетки милиони практикуващи медитативната практика Фалун Гонг. Това, както и т. нар. "инцидент на самозапалване на практикуващи Фалун Гонг", принудителното отнемане на органи от все още живи хора, с тяхното последващо убийство и кремация на тялото, и много други.
 
Всичко това бе достъпно на най-голямата китайска търсачка Baidu. В допълнение на тази брошура, при търсене с "отказване от партията" станаха достъпни сайтове, главно от Хонконг и Тайван, с призиви да се скъсат връзки с всички организации на Китайската комунистическа партия, както и снимки от масови протести.
 
Трябва да се отбележи, че според наши вътрешни източници Baidu не е просто под контрола на комунистическата партия, както са и на практика всички медии в Китай, а е в тясно сътрудничество с така наречения клан на Джянг Земин. Именно Джянг през 1999 г. с еднолично решение започва кампанията на преследване на Фалун Гонг и с помощта на своите хора на ръководни позиции я поддържаше през всичките тези години, дори и след пенсионирането си.
 
До движението "Туйданг" сега може да се стигне като се минава през Интернет блокадата без никакви специални програми и за него могат да научат и обикновените китайци. То започна през 2004 г., след публикуваната от редакцията на Epoch Times книга "Девет коментара за комунистическата партия", която описва историята на ККП, започващо от завземането й на властта.

Въпреки строгата забрана на книгата в комунистически Китай, тя активно и масово се разпространява сред китайци, живеещи в чужбина, както и в автономните китайски региони на Тайван, Хонконг, Макао.
 
В момента повече от 110 милиона души са публикували своите декларации за оттегляне от ККП и нейните дъщерни организации в специален раздел на електронното издание на Epoch Times на китайски език.
 
Тази година е чувствителна повече от всякога за Китай. В настоящата сложна икономическа и политическа ситуация се планира през есента да стане прехвърляне на властта от настоящия генерален секретар Ху Джинтао към неговия приемник. За да може всичко да мине добре, правителството непрекъснато засилва контрола над Интернет и се опитва да спре или поне охлади нарастващото недоволство в страната от управляващия режим.
 
В същото време в рамките на ККП избухна ожесточена борба за власт между негласната фракция на реформаторите, начело с премиер Уен Джябао и Генералния секретар Ху Джинтао, и консерваторите, водени от бившия генерален секретар Джянг Земин и началника на полицията на страната Джоу Йонгканг.
 
В тази връзка от края на март в китайския Интернет започнаха да се случват нетипични за него явления. На фона на засилената цялостна цензура периодично се отстранява блокадата на съдържание, което по-рано строго се блокираше от партийната цензура. Така например, информация за кървавото потушаване студентските протести на площад Тянанмън през 1989 г., отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг, на подадените в над 30 страни по света съдебни дела срещу Джянг Земин, Джоу Йонгканг и други длъжностни лица, обвинени в геноцид и престъпления срещу човечеството, и така нататък.
 
Според наблюдатели всичко това, както и неотдавнашният арест на виден партиен кадър, Бо Шилай - са ясни индикации, че клана на Джянг, който всъщност управлява страната за последните 20 години, към който принадлежи и Бо Шилай, търпи поражение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!