Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джанг Тянлянг

Джанг Тянлянг: Случаят Хейууд не е ключов за падането на Бо Шилай

Бо Шилай и Уанг Лиджун, замесени в убийството на Нейл Хейууд.
Бо Шилай и Уанг Лиджун, замесени в убийството на Нейл Хейууд. (Bo Xilai by Jason Lee/Reuters, Wang Lijun by Feng Li/Getty Images, Neil Heywood/Internet image)

Политиката на комунистическата партия в Китай е прекалено тъмна. Зад малки случаи  могат да стоят огромни фактори, правейки нещата много трудни за разбиране за външни лица или за такива, които използват логиката на Запада. Съобщенията за случая Хейууд до момента повдигат много въпроси. Може би когато получават информацията си от вътрешни лица, репортерите не трябва да забравят най-важния въпрос към своите анонимни източници и към себе си: Защо?...

Западните медии съобщават напоследък, че Бо Шилай и Уанг Лиджун са си развалили отношенията заради смъртта на английския бизнесмен Нийл Хейууд. Въпреки това е много по-вероятно, че случаят Хейууд е извинение за разследването на Бо - а не главната причина за разрива между Бо и Уанг. Защо?

Първо, кампанията “удар върху черното (мафията, бел. ред.)” в Чонгчинг е всъщност незаконна репресия. Много погрешно отсъдени дела са неправилно ръководени под указанията на Бо. Защо Уанг избира случая със смъртта на Хейууд и пренебрегва много други неправилно проведени дела, особено когато семейството на Хейууд изглежда не e предявило искане случаят да се разследва?

Второ, Уанг служи на Бо лоялно, незаконно екзекутирайки един Бог знае колко хора. След като адвокатът Ли Джуанг е незаконно осъден на затвор, Фанг Хонг, чиновник от горското управление в Чонгчинг, публикува шега в микроблога си, подигравайки се със случая. Наказанието е една година превъзпитание чрез принудителен труд.

Това е решение на Бюрото по обществена сигурност, оглавявано от Уанг. Дали такъв човек, който изпраща нисш чиновник за една година в трудов лагер за тривиална обида, ще може да каже на шефа си, Бо Шилай, че съпругата на Бо е убила някого? Ако Бо може да изпрати някого в трудов лагер само защото го е нарекъл “изпражнение”, каква ще е съдбата на Уанг за много по-сериозна обида?

Трето, в новина на Ройтерс, озаглавена “Ексклузивно”, се казва: “В напрегната среща на или около 18 януари Уанг се противопоставя на Бо с доказателство, замесващо Гу в смъртта на Хейууд”. Времето изглежда необичайно. Ако Хейууд е починал на 14 или 15 ноември миналата година, защо Уанг ще започне конфронтация с Бо за това толкова късно?

Четвърто, има очевидна грешка в новината на Ройтерс. Тя гласи: “Три дни по-късно, Бо отстранява Уанг от поста ръководител на обществена сигурност”. Ако датата 18 януари е правилна, това означава 21 януари. Но Уанг е остранен от поста си на 2 февруари.

Пето, политическите връзки на Уанг не са толкова силни, колкото на Бо. Неговата кариера разчита почти изцяло на Бо. С очакването Бо да влезе в Постоянния комитет (най-висшия орган на управление в Китай, бел. ред.), бъдещето на Уанг изглежда добро. Какво ще спечели той от едно предизвикателство към Бо?

Шесто, има ли някой, който ще може да свидетелства за смъртта на Хейууд? Защо Бо не може просто да пренебрегне Уанг, ако последният наистина се е опитал да вдигне малко шум? Защо вместо това той е раздразнен толкова много, че го уволнява?

Позволете ми да предложа един по-реалистичен сценарий. Ху Джинтао се опитва да препречи пътя на Бо към Постоянния комитет, затова започва да разследва Уанг. Това е подобно на случая, когато Мао иска да се оттърве от Лин Бяо и започва от хората на Лин, като Хуанг Йонгшенг и Уу Фашян, и т.н. На 18 януари Уанг открива, че е в голяма опасност. Той се нуждае от защитата на Бо, затова моли за помощ - но Бо вече го е изоставил. Обаче Уанг запазва доказателства от смъртта на Хейууд, като проби от кръв и коса, и ги използва, за да изнудва Бо: ако не ме защитиш, ще те издам.

За две убийства не може да бъде свален човек като Бо Шилай, който очевидно е на крачка от влизане в Постоянния комитет. Може би Хейууд е замесен в заговора на Бо и Джоу, заради което Бо се ядосва толкова на Уанг и го уволнява. Уанг знае, че Бо е безскрупулен, но знае и прекалено много за сделките под масата на Бо и семейството му. Веднъж разделени, животът на Уанг е в опасност. Затова той бяга в американското консулство, започвайки политическия блокбъстър, шокирал света.

Политиката на комунистическата партия в Китай е прекалено тъмна. Зад малки случаи  могат да стоят огромни фактори, правейки нещата много трудни за разбиране за външни лица или за тези, които използват логиката на Запада. Съобщенията за случая Хейууд до момента повдигат много въпроси. Може би когато получават информацията си от вътрешни лица, репортерите не трябва да забравят най-важния въпрос към своите анонимни източници и към себе си: Защо?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!